Το σπάνιο VW Polo GTI από το WRC

Το σημερινό Polo GTI είναι από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα της VW. Τόσο επιτυχημένο δε, που οι Γερμανοί σταμάτησαν να δέχονται παραγγελίες μέχρι το τέλος της χρονιάς, ώστε να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση. Η προηγούμενη γενιά του, όμως, είναι αυτή με ένα εκ των σπανιότερων εκπροσώπων.

Δείτε ακόμα: Γιατί αυτό το VW Golf πωλείται 99.999 ευρώ;

Το Polo R WRC λανσαρίστηκε το 2013, ως homologation special του αγωνιστικού που έμελλε να κάνει το νταμπλ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ (τίτλο στους Οδηγούς ο Sebastien Ogier, το ίδιο στους Κατασκευαστές η VW Motorsport). Μέχρι και σήμερα, παραμένει το ισχυρότερο Polo της Ιστορίας, χάρις στον 2λιτρο TSI EA113 του Golf GTI MK7. Με 220 ίππους και 350 Nm, σε συνδυασμό αποκλειστικά με 6άρι χειροκίνητο κοντής κλιμάκωσης, το R WRC επιτάχυνε στα πρώτα 100 χλμ./ώρα εντός 6,4 δλ. και έφτανε μέχρι τα 243 χλμ./ώρα τελικής. Εκτός από ισχυρότερο, δηλαδή, είναι και το ταχύτερο Polo παραγωγής.

Παρά το γράμμα «R» και την «πολεμική» εμφάνιση, το εν λόγω Polo δεν είναι τετρακίνητο. Μάλιστα, οι εμπρός τροχοί δεν διαθέτουν μηχανικό μπλοκέ διαφορικό (ηλεκτρονικό, με τη χρήση των φρένων μόνο) – κάτι που προκάλεσε σχόλια, αναφορικά με την ικανότητα του R WRC να περνάει τη δύναμη στο δρόμο. Το μόνο που δεν αμφισβητείται, πέραν των επιδόσεων και της εμφάνισης, είναι η σπανιότητά του. Μόλις 2.500 κατασκευάστηκαν, κι όποτε κάποιο βγαίνει στις αγγελίες, η τιμή του είθισται να κινείται πολύ ψηλά. Το συγκεκριμένο μπορείς να το αποκαλέσεις και «εξαίρεση».

Διαβάστε επίσης: VW Phaeton πωλείται 123.000 ευρώ φθηνότερα!

Είναι το υπ’ αριθμόν 404 Polo R WRC και έχει γράψει 19.000 χιλιόμετρα από τον Νοέμβρη του 2014, όταν και ταξινομήθηκε πρώτη φορά. Το βιβλίο σέρβις είναι πλήρες και η κατάσταση άψογη, ωστόσο η τιμή του -βάσει συλλεκτικότητας και σημειολογικής αναφοράς- δεν κρίνεται παράλογη. Τα 22.313 ευρώ που ζητάει ο πωλητής είναι μεν λεφτά επιπέδου ολοκαίνουργιο Polo GTI, όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με το ισχυρότερο και ταχύτερο στα 45 χρόνια καριέρας του μοντέλου, χώρια τη νοητή ταύτιση με έναν πρωταθλητή του WRC.

Get it on Google Play Download on the App Store