Toyota Corolla έχει κάνει το γύρο της Γης 14 φορές

Το Corolla είναι χρόνια τώρα το απόλυτο best seller της Toyota παγκοσμίως, ενώ στο τιμόνι του έχουν βρεθεί εκατομμύρια οδηγοί. Ένας από αυτούς είναι και ο Shougo Asada, ο οποίος αγόρασε την αγαπημένη του πρώτη γενιά Corolla το 1969, όταν ήταν 24 ετών. Μέχρι σήμερα έχει διανύσει με το ίδιο αυτοκίνητο 560.000 χιλιόμετρα, αριθμός που ισούνται με το γύρο της γης 14 φορές!

«Το Corolla είναι ένα πραγματικά στιβαρής κατασκευής αυτοκίνητο», τονίζει ο κ. Asada. «Ο κινητήρας λειτουργούσε καλά χωρίς επισκευή όταν ξεπέρασε αρκετά τα 400.000 χλμ. Πρόσφατα, οδήγησα από την Chiba στο Miyagi και πίσω, ένα ταξίδι 1.200 χλμ., χωρίς προβλήματα. Θυμήθηκα τι καταπληκτικό αυτοκίνητο είναι».

Η Toyota ρώτησε τον κ. Asada το μυστικό του γιατί μπόρεσε να οδηγήσει το αυτοκίνητο τόσο καιρό.

«Δεν θυμάμαι να έχω λάβει ειδικά μέτρα συντήρησης. Το μόνο που πρόσεχα ήταν να αλλάζω λάδι μετά από κάθε 3.000 χλμ. Και το «μυστικό» μου ήταν «μην το αφήσεις να χαλαρώσει, μην το αφήσεις να τελειώσει και μην το αφήσεις να διαρρεύσει», αναφερόμενος στα μπουλόνια, το λάδι και το ψυκτικό υγρό αντίστοιχα».

Ενώ ο κ. Asada ισχυρίζεται ότι ήταν προσεκτικός μόνο για τη βασική συντήρηση, η αλήθεια είναι ότι κατέγραψε λεπτομερείς σημειώσεις για κάθε πτυχή της συντήρησης, από την κατάσταση του αυτοκινήτου μέχρι τα εξαρτήματα που αντικαταστάθηκαν και τις κρατούσε προσεκτικά σε λευκώματα. Τα τελευταία 47 χρόνια, τα λευκώματα βρίσκονται στον όγκο τρία και έχουν ξεπεράσει τα 10 εκατοστά σε πάχος το καθένα. Αυτά τα λευκώματα είναι η ενσάρκωση της αγάπης του κ. Asada για το Corolla του. Αυτή η αγάπη είναι που κρατάει το αυτοκίνητο άψογα όλα αυτά τα χρόνια.

Ο κ. Asada εξηγεί, «Ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που αγόρασα ποτέ, αλλά ήταν πολύ εύκολο να το οδηγήσω από την αρχή. Μου άρεσε πολύ να οδηγώ σε αυτό. Ωστόσο, οι συνθήκες του δρόμου εκείνη την εποχή ήταν απαίσιες. Όπου κι αν πήγαινα ήταν χωματόδρομοι και το αυτοκίνητο θα καλυπτόταν από σκόνη μετά από μια μέρα οδήγησης. Έτσι το έπλενα όλη την ώρα. Η πινακίδα κυκλοφορίας λερωνόταν επίσης, οπότε την έπλενα πάντα, αλλά ως αποτέλεσμα, το πράσινο χρώμα στους αριθμούς έβγαινε αμέσως».

Από τον κ. Asada ζητήθηκε να δανείσει το Corolla του σε τηλεοπτικό σταθμό. Συμφώνησε χωρίς να ρωτήσει γιατί, αλλά αργότερα του είπαν ότι ήταν για χρήση σε ένα τηλεοπτικό δράμα για ένα «περιστατικό ληστείας 300 εκατομμυρίων γιεν» (διάσημη υπόθεση ληστείας το 1968 όπου το Corolla πρώτης γενιάς φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για απόδραση). Στο Corolla του Mr. Asada οδηγήθηκε από κορυφαίους ηθοποιούς όπως ο Beat Takeshi και ο Ryuhei Matsuda. Έμεινε άφωνος όταν είδε το δικό του Corolla να οδηγείται από αυτούς τους διάσημους ηθοποιούς.

Ενώ στον κ. Asada αρέσει να οδηγεί στην Ιαπωνία για τη δική του απόλαυση, τα τελευταία χρόνια, έχει συμμετάσχει ενεργά σε εκδηλώσεις αποκατάστασης καταστροφών και τοπικών εκδηλώσεων αναζωογόνησης, όπου έχει εκθέσει εθελοντικά το αγαπημένο του αυτοκίνητο.

Ο κ. Asada δήλωσε ότι «Μια μέρα συνειδητοποίησα ότι δεν ήθελα απλώς να είμαι το είδος του ιδιοκτήτη που απλώς κυκλοφορεί και επιδεικνύεται. Ένιωσα ότι αυτό το Corolla μου είχε δώσει ευκαιρίες να γνωρίσω πολλούς ανθρώπους. Το αυτοκίνητο με είχε φέρει κατά κάποιο τρόπο ευτυχία. Άρχισα λοιπόν να εύχομαι πολλοί άλλοι άνθρωποι να μπορούσαν να είναι ευτυχισμένοι με αυτό το αυτοκίνητο, όπως ήμουν εγώ».

Get it on Google Play Download on the App Store