Toyota GR Yaris 360PS «βαράει» Nismo GT-R (+video)

Το GR Yaris έχει πάρει τεράστιες νίκες σε εργοστασιακή μορφή, φτάνοντας στο σημείο να κερδίζει μέχρι Nismo GT-R σε πίστα! Βέβαια, η εκπληκτική του εκείνη επικράτηση είχε γίνει σε πίστα πολύ στενής χάραξης και μάλιστα υπό βροχή – συνθήκες που ευνοούσαν το hot hatch της Toyota. Τώρα ήρθε η ώρα της απαλειφής παρενθέσεων, αστερίσκων και λοιπών αμφιβολίων, μέσα στην ιστορική Tsukuba.

Μια από τις πιο δημοφιλείς πίστες της Ιαπωνίας και παγκοσμίως γνωστή, μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής Best Motoring, φιλοξενεί διαρκώς track days και διοργανώσεις Time Attack. Στην πιο πρόσφατη, με ονομασία Attack Maximum Challenge, ένα βελτιωμένο GR Yaris «αρρώστησε» τα χρονόμετρα και έκανε το κορυφαίο GT-R να ψάχνεται. Το μικρό Toyota γύρισε τα 2.045 μέτρα της Tsukuba σε 58.573 δλ. και έριξε στο Nismo σχεδόν 0,8 δλ., το οποίο είχε πραγματοποιήσει το 2020 ταχύτερο πέρασμα στα 59.361 δλ.!

Το «πυραυλοκίνητο» Yaris φέρει, φυσικά, πολλές βελτιώσεις. Ο τρικύλινδρος 1.600άρης τούρμπο G16E-GTS αποδίδει πλέον 360 ίππους (από 272 που έχει το εργοστασιακό JDM), διαθέτοντας επιπλέον νέα ανάρτηση, μεγαλύτερα φρένα και φαρδύτερα ελαστικά, τα οποία είναι και ημισλίκ. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή του τη μορφή, δεν παύει να είναι 248 ίππους, 3 κυλίνδρους, 1 τούρμπο και 2.200 κ.εκ. κάτω σε σχέση με τον ισχυρότερο «Godzilla» παραγωγής όλων των εποχών! Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε, πάντως, ότι είναι και πάνω από μισό τόνο ελαφρύτερο, ζυγίζοντας 1.250 κιλά αντί 1.703 του Nismo GT-R. Κατά συνέπεια οι δυο Ιάπωνες απέχουν λιγότερο από όσο θα περίμενε κάποιος στην πλάστιγγα ισχύος-βάρους, με 3,47 κιλά ανά ίππο για το GR Yaris και 2,83 για το supercar από τη Γιοκοχάμα.

Get it on Google Play Download on the App Store