Viper παίρνει 30 άλογα με ένα laptop! (+video)

Οι βελτιώσεις στους κινητήρες έχουν, πάνω-κάτω, στάνταρ εφαρμογές. Επαναπρογραμματισμό εγκεφάλου, αλλαγές σε πολλαπλές εισαγωγής-εξαγωγής, σε πιο προχωρημένες καταστάσεις διαφορετικούς εκκεντροφόρους, μεγαλύτερα τούρμπο, ενισχυμένα σωθικά και πάει λέγοντας. Αναλόγως φιλοσοφίας μοτέρ -ατμοσφαιρικό ή υπερτροφοδοτούμενο- έχουμε και τις ανάλογες συνταγές. Μήπως, όμως, υπάρχει κάτι πιο απλό; Που να μπορεί να γίνει με ένα laptop, ας πούμε. Ένα Dodge Viper GTS βροντοφωνάζει «εννοείται»!

Μια 21χρονη «Οχιά» επισκέφτηκε το δυναμόμετρο, για δυο λόγους: αφενός να διαπιστώσει πόσα άλογα έχουν απομείνει στο μηχανοστάσιο, αφετέρου να αυξήσει τον αριθμό τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή! Η εικόνα αυτή θα ταίριαζε ιδανικά σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, όπου τα ηλεκτρονικά διαφεντεύουν τα πάντα. Η τεχνολογία, όμως, μπορεί να κάνει θαύματα ακόμα και σε μοτέρ – «αρχαιολογίες». Ο V10 των 8 λίτρων συνιστά «Νεάντερταλ» με τα σημερινά δεδομένα, όντας παρωχημένης φιλοσοφίας ακόμα κι όταν παρουσιάστηκε. Οι μηχανικοί της Lamborghini «ζωγράφισαν» στον κινητήρα της Chrysler, καταφέρνοντας να εμφανίσουν 450 άλογα και 664 Nm από ένα σύνολο που υδραυλικά ωστήρια για τους εκκεντροφόρους.

Έπειτα από 21 χρόνια, το ατμοσφαιρικό μοτέρ των 8 λίτρων παράγει 410 ίππους και 610 Nm στους τροχούς, με απώλειες μετάδοσης στο 8,89%. Κάτι που μας κάνει 446,44 άλογα και 664 Nm στο στρόφαλο! Αριθμοί εντυπωσιακοί, ειδικά όταν αναλογιστούμε πως το αυτοκίνητο έχει πλέον των δυο δεκαετιών στην πλάτη. Βέβαια τα χιλιόμετρα είναι λίγα, καθώς δεν ξεπερνούν τις 62.000 (61.155 χλμ. ή 38.000 μίλια). Όσο καλοδιατηρημένο κι αν είναι, πάντως, τέτοια πιστότητα στα εργοστασιακά νούμερα μετά από τόσο καιρό εντυπωσιάζει. Και μπορεί να τα υπερβεί, μέσω της μαγείας των αλγορίθμων!

Η σύνδεση του υπολογιστή με τον κινητήρα, δίνει στο μηχανικό τη δυνατότητα να πειραματιστεί με το αβάνς (προανάφλεξη), το χρονισμό της ανάφλεξης, το λόγο αέρα-καυσίμου και όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν τον όρο «χάρτες ανάφλεξης». Μέσα από το ψηφιακό σκάλισμα, ο 8.0 V10 φτάνει μέχρι τα 438 άλογα και σχεδόν τα 655 Nm στους τροχούς! Αν προσθέσουμε το 8,89% των απωλειών, φτάνουμε συνολικά στους 477 ίππους και τα 713 ολόκληρα Nm ροπής!

Get it on Google Play Download on the App Store