Ξέφρενο Tesla προκάλεσε δυστύχημα με 2 νεκρούς

Μια πολύ σοβαρή κατάσταση αντιμετωπίζει η Tesla στην Κίνα, καθώς ένα Model Y φέρεται να επιτάχυνε ακούσια επί 2,6 χιλιόμετρα και κόντρα στις προσπάθειες του οδηγού του να φρενάρει, παρασύροντας στο θάνατο 2 άτυχους ανθρώπους.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 5 Νοεμβρίου στο Chaozhou, όταν 55χρονος οδηγός ενός Model Y επιχείρησε να σταματήσει. Σύμφωνα με συνέντευξή του στο CNEVPost, όλα ξεκίνησαν όταν θέλησε να κάνει στην άκρη με το ηλεκτρικό crossover. Η μαρτυρία του αναφέρει πολύ σκληρό πεντάλ, σε σημείο που να μην μπορεί να το πατήσει επαρκώς. Πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, αφού διαπίστωσε πως τα φρένα (το πεντάλ, ορθότερα) -αλλά ούτε και η ανάκτηση ενέργειας– λειτουργούσαν, προσπάθησε να επιβραδύνει το αυτοκίνητο επιλέγοντας το «Park» στο κιβώτιο. Εκεί ήταν που η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά, καθώς ο πρώην οδηγός φορτηγών καταγγέλλει πως το Model Y όχι μόνο δεν ελάττωσε ταχύτητα, αλλά επιτάχυνε!

Ο Zhan, όπως ονομάζεται ο κάτοχος του επίμαχου Tesla, ορκίζεται πως δεν πάτησε στιγμή το γκάζι και αμέσως προσπάθησε να βρει κάποιο εμπόδιο, ώστε να ρίξει το αυτοκίνητο πάνω και να σταματήσει την ξέφρενη πορεία. Ενόσω γίνονταν αυτά, ο τρομαγμένος Κινέζος πάλευε να αποφύγει πεζούς, οχήματα και δίκυκλα που έβρισκε, πάντα με το Model Y σε φάση επιτάχυνσης. Περίπου 1,2 χλμ. από όταν έγινε ανεξέλεγκτο το Tesla, ένας άτυχος αναβάτης βρέθηκε στο διάβα του, χτυπήθηκε από αυτό και άφησε επί τόπου την τελευταία του πνοή. Ένας άλλος δικυκλιστής χτυπήθηκε από τα συντρίμμια, ευτυχώς όχι σοβαρά.

Η πορεία του αυτοκινήτου συνέχισε απτόητη και, όπως μπορούμε να δούμε από τα πλάνα καμερών ασφαλείας, με σοκαριστικά μεγάλη ταχύτητα. Το Model Y εξακολούθησε να επιταχύνει για ακόμα 1,4 χλμ., μέχρι που τελικά προσέκρουσε πλαγιομετωπικά σε ένα τρίκυκλο, από εκεί σε φορτηγό και καταλήγοντας τελικά σε παρακείμενο κατάστημα. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύγκρουσης, μια κοπέλα που βρισκόταν στο σημείο με το ποδήλατό της επίσης έχασε τη ζωή της, ενώ άλλοι 3 περαστικοί -μαζί με τον οδηγό του Tesla- τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά.

Η Tesla εξέδωσε ανακοίνωση, δηλώνοντας πως σύμφωνα με τα δεδομένα της ουδέποτε πάτησε φρένο ο οδηγός, ενώ αντίθετα ασκούσε πίεση διαρκώς στο γκάζι. Οι ισχυρισμοί της αμερικανικής εταιρίας όμως διαψεύδονται από το video, καθώς σε αρκετά σημεία φαίνεται πως ανάβουν τα φώτα των φρένων, στις απελπισμένες προσπάθειες του Zhan να ενεργοποιήσει τα φρένα. Οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν πως ο οδηγός του θανατηφόρου Model Y δεν είχε καταναλώσει ίχνος αλκοόλ, ούτε βρισκόταν υπό την επήρεια άλλων ουσιών. Οι λήψεις από τις κάμερες, πάντως, δεν προμηνύουν ευχάριστη έκβαση για την Tesla, καθώς φαίνεται καθαρά το σημείο που αρχίζει να γκαζώνει το αυτοκίνητο, οι ελιγμοί του οδηγού, οι προσπάθειές του να φρενάρει και εν τέλει το πόσο υψηλή ταχύτητα αναπτύσσει το όχημα.

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Κίνα, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται πως θα αναθέσει την εξέταση του αυτοκινήτου σε ανεξάρτητους πραγματογνώμονες, καθώς το  Netherlands Forensic Institute (NFI) είχε αποδείξει πέρσι πως η Tesla διαθέτει ειδικούς αλγόριθμους, που επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο σε όσα δεδομένα θέλουν οι τεχνικοί της. Κοινώς, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη από τους Κινέζους στα στοιχεία που θα τους δώσουν οι Αμερικανοί. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που αυτοκίνητο της Tesla εμπλέκεται σε καταστάσεις ακούσιας επιτάχυνσης, καθώς το 2021 υπήρξε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Έκθεση της Σαγκάης.

Get it on Google Play Download on the App Store