Που οφείλεται η μεγάλη αύξηση στις κλοπές καταλυτών;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί οι κλοπές καταλυτών. Όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Αλήθεια ξέρετε που οφείλεται αυτή η ραγδαία αύξηση;

Στα πολύτιμα μέταλλα (παλάδιο, ρόδιο και πλατίνα) που αποτελούν μέρος ενός καταλύτη, ο οποίος τοποθετείται σε ένα αυτοκίνητο για να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξαγωγή των καυσαερίων. Οι τιμές αυτών των πολύτιμων μετάλλων έχουν πάρει την ανηφόρα, αυξάνοντας ανάλογα και τις κλοπές. Για περισσότερες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, το παλλάδιο είναι ένα λευκό μέταλλο της ίδιας κατηγορίας με την πλατίνα, ο μεγαλύτερος όγκος του οποίου προέρχεται από τη Ρωσία και τη Νότιο Αφρική. Σε μεγάλο βαθμό παράγεται ως υποπροϊόν της εξόρυξης άλλων μετάλλων, συνήθως της πλατίνας και του νικελίου. Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που συνεισφέρουν στην εκτίναξη της τιμής του.

Για να έχετε μια τάξη μεγέθους για το πόσο αυξήθηκε η τιμή, σύμφωνα με τους New York Times, πριν από πέντε χρόνια το παλλάδιο κόστιζε 412 ευρώ ανά ουγγιά και πλέον έχει φτάσει να στοιχίζει έως και 2.472 ευρώ ανά ουγγιά. Τιμή που ξεπερνάει κατά πολύ αυτή του χρυσού. Αν υπολογίσουμε και την τιμή του ρόδιου το οποίο κοστίζει ανά ουγγιά περισσότερα από 16.483 ευρώ, μόλις βρήκαμε δυο καλά κίνητρα για τους κλέφτες!

Με τη σειρά τους οι δόλιοι κάτοχοι μοντέλων καταλυτικής τεχνολογίες, προσπαθούν με ένα σωρό τεχνάσματα να αποτρέψουν τους κλέφτες. Οι λύσεις πολλές, από ξεφούσκωτα ελαστικά για να μειωθεί η απόσταση από το έδαφος, μέχρι και συγκολλημένες μεταλλικές ασπίδες. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην άλλη μεριά του Ατλαντικού (δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε σοβαρό πρόβλημα) η αστυνομία της Καλιφόρνια, ζήτησε από τις επιχειρήσεις πώλησης και τοποθέτησης καταλυτών, να τραβάει φωτογραφίες όσων πωλούν καταλύτες, αλλά και των ταυτοτήτων τους. Αυτό σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τις παράνομες αγοραπωλησίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία στις Η.Π.Α., ένα από τα πλέον αγαπημένα αυτοκίνητα των κλεφτών, είναι το Toyota Prius. Καθότι υβριδικό, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο, με αποτέλεσμα τα πολύτιμα μέταλλα του καταλύτη να φθείρονται ελάχιστα.

 

Get it on Google Play Download on the App Store