Αλλαγές πετρελαίων με Golf GTD, Octavia RS και 120d

Δεν είναι, δα, κανένα μυστικό. Τα ντίζελ υπόκεινται σε κυνήγι από νομοθεσίες, νόρμες εκπομπές ρύπων και κυβερνήσεις. Ήδη, οι πρώτες απαγορεύσεις κυκλοφορίας έχουν τεθεί σε ισχύ. Έπονται ακόμα περισσότερες. Οι κατασκευαστές σταθερά, αποσύρουν τους πετρελαιοκινητήρες από τις γκάμες τους. Όσο, όμως, είναι εδώ, θα χαιρόμαστε να βλέπουμε κόντρες, όπως αυτή μεταξύ των BMW 120d, Skoda Octavia RS και VW Golf GTD.

To carwow έβαλε τα γρήγορα ντίζελ στην ευθεία, ώστε να αναδείξει τον πετρελαιοκίνητο άρχοντα της κατηγορίας. Τα τρία αυτοκίνητα είναι αξιοσημείωτα κοντά σε προδιαγραφές, με μόνο 10 άλογα να τα χωρίζουν. Golf και Octavia διαθέτουν τον 2.0 TDI, σε απόδοση 200 ίππων και 400 Nm. Σε αμφότερα οι εμπρός τροχοί παραλαμβάνουν την ισχύ, μέσω του 7τάχυτου DSG, αλλά η μεγαλύτερη και πιο ευρύχωρη Octavia έχει λίγο περισσότερο βάρος να αντιμετωπίσει (1.528 κιλά αντί 1.465 του GTD). Από πλευράς αναλογίας κιλών ανά ίππο, η BMW βρίσκεται στη χειρότερη θέση.

Ο 2λιτρος TwinPower παράγει 10 ίππους λιγότερους (επίσης 400 Nm η ροπή), έχοντας να κινήσει 1.475 κιλά. Τα μαθηματικά δίνουν 7,76 κιλά ανά ίππο, επίδοση οριακά υποδεέστερη της Octavia (7,64) και ένα «κλικ» ακόμα πιο  πίσω από το Golf, που εμφανίζει 7,32 κιλά ανά ίππο. Το κλασικό αυτόματο της 120d διαθέτει μια ταχύτητα παραπάνω (8 στο σύνολο), αλλά η αλήθεια είναι πως η μικρομεσαία BMW ξεκινά από μειονεκτική θέση. Και τα προγνωστικά δεν αργούν να επαληθευτούν.

Get it on Google Play Download on the App Store