Audi Quattro S1 «τινάζει» το δυναμόμετρο (+video)

Η ιστορία της Audi με τα θαυμάσια original Quattro είναι πασίγνωστη σχεδόν σε όλους. Και ποιος δεν γνωρίζει πια το θρυλικό αγωνιστικό γερμανικό μοντέλο της δεκαετίας του 80’, όπου πίσω από τη θέση του οδηγού βρέθηκαν εκπληκτικοί οδηγοί όπως η Michele Mouton και ο Walter Rohrl. Το κορυφαίο αυτοκίνητο της εποχής, μαζί με τους χεράδες πίσω από το τιμόνι, έγραψαν με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στην αμύθητη εποχή του Group Β.

To S1 αποτέλεσε την εξέλιξη του κανονικού Quattro και ένα από τα πιο ακραία αγωνιστικά που εμφανίστηκαν ποτέ. Γεμάτο αεροδυναμικά βοηθήματα και φουσκώματα, που του χάρισαν το προσωνύμιο «φτερωτό τέρας», έφτασε να παράγει πάνω από 500 ίππους και να επιταχύνει σε λιγότερο από 3,5 δλ. στο 0-100 χλμ./ώρα – χρόνος που τότε δεν πιανόταν ούτε από μονοθέσια της Formula 1. Ο πεντακύλινδρος 20βάλβιδος τούρμπο ήταν ο βασικός υπαίτιος για τα ανδραγαθήματα του κτηνώδους Audi, πάντα σε πλήρη αντιστοιχία με την ασύγκριτη δυναμική που χάρισε η τετρακίνηση.

Στην πορεία των ετών τα αυθεντικά S1 κατέληξαν σε συλλέκτες ή μουσεία, κάνοντας την εμφάνισή τους περιστασιακά και αποκλειστικά για ιστορικά ράλλυ. Όσοι ήθελαν ένα S1 πάντως βρήκαν τη λύση, μέσω των replicas. Αυτοκίνητα πιστά στο αυθεντικό, ιδίως από πλευρά κινητήρα και εμφάνισης, με πιο σύγχρονα μηχανικά μέρη (σειριακό κιβώτιο αντί χειροκίνητου, για παράδειγμα). Ένα τέτοιο είναι αυτό που θα παρακολουθήσουμε στο δυναμόμετρο, να χρειάζεται πρόσθετο βάρος ώστε να μην αναπηδά στα ράουλα! Το αυτοκίνητο είναι ένα από τα πιο γνωστά της Ευρώπης, έχοντας συμμετάσχει σε πολλά events και αναβάσεις. Ο 2.2λτ. κινητήρας βρίσκεται περίπου στα επίπεδα του 2.1 του original Quattro, «κερνώντας» φλόγες και ανατριχιαστικές μελωδίες μέσω των 572 ίππων και 615 Nm του.

Get it on Google Play Download on the App Store