Citroen AX με «όσα» στο Nurburgring (+video)

Ανεξαρτήτου ισχύος και προδιαγραφών, αν πιάσεις στα χέρια σου γαλλικό αυτοκίνητο και το πας σε στροφές όπως πρέπει, θα σκάσεις στο χαμόγελο. Ακόμα κι αν πρόκειται για ντίζελ Citroen AX στο Nurburgring!

Η «Πράσινη Κόλαση» δεν προσφέρεται για αργά αυτοκίνητα. Είναι μεν ανοιχτή σε όλους, αλλά και μόνο το γεγονός πως ένας γύρος εκτείνεται σε 21 χιλιόμετρα αρκεί για να σε αποθαρρύνει. Βάλτε στην εξίσωση το γεγονός πως έρχονται «σκοτωμένα» hot hatches, sportscars και supercars. Στα κατάλληλα χέρια όμως, ακόμα κι ένα AX μπορεί να μετατραπεί σε μηχανή απόλαυσης.  O οδηγός του συγκεκριμένου είναι «ταγμένος», πηγαίνοντας στο όριο και ξακρίζοντας τα περιθώρια τις πίστας, καβαλώντας τα κερμπ. Σε κάποιες στροφές δε, πατάει και γρασίδι. Το στήσιμο του γαλλικού μικρού προσφέρεται για στρίψιμο, όπως φανερώνει και το εντυπωσιακό «γύρισμα» στην αρχή του video, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει ο «ιπτάμενος» πίσω εσωτερικός τροχός από τα πλάνα.

Το αυτοκίνητο είναι του 1993 και κάτω από το καπό έχει τον 1.500άρη πετρελαιοκινητήρα των 54 ίππων και 95 Nm ροπής. Το βάρος είναι μειωμένο στα 720 κιλά (από 800), λόγω του απογυμνωμένου εσωτερικού, κατεβάζοντας την αναλογία κιλών ανά ίππο στο 13,8. Κανονικά, το AX 1.5D ήθελε 14 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και έφτανε μέχρι τα 158 χλμ./ώρα. Τώρα σίγουρα θα πηγαίνει ταχύτερα, αλλά ούτως ή άλλως η ουσία του λευκού Γάλλου είναι στις στροφές. Αν αναρωτιέστε πόση ώρα θέλει για να γυρίσει το Nordschleiffe, να σας ενημερώσουμε πως μερικά χρόνια πριν είχε κάνει καλύτερο πέρασμα στα 9 λεπτά και 55 δλ.!

Get it on Google Play Download on the App Store