Civic Type R 380HP ταπεινώνει Challenger 485HP

To ότι τα hot hatches, που πλέον έχουν και υπερ-κατηγορία mega hatches, είναι ταχύτερα από ποτέ, το ξέρουμε. Συνήθως, κάτι τέτοιο ισχύει στις στροφές. Ένα βελτιωμένο Honda Civic Type R πάντως έκανε τη μεγάλη έκπληξη και ισοπέδωσε ένα Dodge Challenger R/T Scat Pack στην ευθεία, παρότι 100+ άλογα κάτω σε ιπποδύναμη.

Για ροπή, ούτε λόγος: 518 Nm ο βελτιωμένος 2.0 Turbo VTEC, 644 Nm ο ατμοσφαιρικός 6.4 Hemi V8. Το Challenger θεωρητικά διατηρεί πλεονέκτημα και στον τρόπο μετάδοσης της ισχύος (8άρι αυτόματο αντί  6τάχυτου μηχανικού κιβωτίου στο Honda), αλλά και στον τρόπο περάσματος αυτής στο οδόστρωμα (παραδοσιακά τα πισωκίνητα υπερτερούν στις εκκινήσεις από τα μπροστοκίνητα). Στο μόνο τομέα που -πάντα στη θεωρία- φαίνεται να υπερισχύει το Type R, είναι το βάρος (1.345 αντί 1.921 κιλών). Κι όπως αποδείχθηκε, φτάνει και περισσεύει για να μετατρέψει το αουτσάιντερ σε δυνάστη.

Γιατί, απλούστατα, όση δύναμη κι αν διαθέτει ένα αυτοκίνητο, όσο γρήγορες αλλαγές σχέσεων κι αν μπορεί να πραγματοποιήσει το κιβώτιο, όσο «κτήνος» κι αν είναι στα χαρτιά, στην πραγματικότητα αυτή η «άτιμη», η αναλογία κιλών ανά ίππο, διαφεντεύει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση πολλών μονομαχιών. Το Civic Type R παρουσιάζεται σαφώς καλύτερο, με 3,53 κιλά/ίππο αντί 3,95 του θηριώδους muscle car. Και καταφέρνει να σημειώσει μια τεράστια νίκη, που αρχικά πολλοί δεν θα περίμεναν.

Get it on Google Play Download on the App Store