H BMW M2 αδιαφορεί για το xDrive της M240i (+video)

Τα οφέλη της τετρακίνησης γνωστά και μη εξαιρετέα. Δυο παραπάνω τροχοί στη μεταφορά της ισχύος ισούνται με βάλσαμο στα πολύ δυνατά αυτοκίνητα, ιδίως σε βρεγμένο και γενικά γλιστερό οδόστρωμα. Αλλά δεν είναι πανάκεια. Ένα καλοστημένο πισωκίνητο με σωστά ρυθμισμένο launch control, καλά λάστιχα και οδηγό της προκοπής πίσω από το τιμόνι, μπορεί να κάνει «σμπαράλια» ένα τετρακίνητο. Όπως έκανε η BMW M2 Competition με τη M240i xDrive, δηλαδή.

Εν αναμονή της νέας M2, η απερχόμενη Competition είναι η δεύτερη ισχυρότερη και ικανότερη εργοστασιακή 2άρα που κυκλοφορεί, πίσω από τη CS. Ο 3.0λιτρος TwinPower εξακύλινδρος εν σειρά παράγει 410 ίππους και 550 Nm, έχοντας ένα 7άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό να περνούν τη δύναμη στους πίσω τροχούς. Το επίσημο 0-100 χλμ./ώρα βρίσκεται στα 4,2 δλ. και η τελική περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 280 χλμ./ώρα, με τα 1.632 κιλά να διαμορφώσουν την ειδική σχέση ισχύος-βάρους στα 3,98 κιλά ανά ίππο.

Η M240i xDrive είναι πίσω σε όλους τους αριθμούς, πλην των τροχών μετάδοσης και των σχέσεων στο κιβώτιο. Η -προς το παρόν- κορυφαία 2 Coupe διαθέτει 384 ίππους και 500 Nm από τον επίσης 3.0λιτρο twinturbo straight six, συνδυάζοντας το 8άρι αυτόματο Steptronic με το σύστημα τετρακίνησης xDrive. Οι Βαυαροί ανακοινώνουν 4,3 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα (στα 250 χλμ./ώρα περιορίζεται εδώ), οπότε βλέπουμε πόσο κοντά βρίσκεται στην Competition κι ας ζυγίζει πάνω από 100 κιλά περισσότερα (1.755). Η αναλογία κιλών ανά ίππο διαμορφώνεται στο 4,57, όμως η έξτρα πρόσφυση φαίνεται να ισοσκελίζει κάπως τη ζυγαριά. Θεωρητικά. Γιατί πρακτικά, η M2 Competition αδιαφορεί για τα έξτρα διαφορικά και την κατανομή ροπής της M240 xDrive.

Από τις τέσσερις αναμετρήσεις, η πισωκίνητη «Μπέμπα» κέρδισε τις τρεις. Κι αυτή τη μία που έχασε, καθαρά λόγω οδηγού που «κοιμήθηκε» στην εκκίνηση. Σε βρεγμένο οδόστρωμα σίγουρα θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα, αλλά στο στεγνό το xDrive δήλωσε υποταγή στον πίσω άξονα.

Get it on Google Play Download on the App Store