Honda Civic VTi Turbo 360HP «ράβει» στην autobahn (+video)

Όσο συνυφασμένα με τα ατμοσφαιρικά μοτέρ και τα VTEC είναι τα γρήγορα Civic, άλλη τόση έφεση στο τούρμπισμα δείχνουν. Από την εποχή του EG, πριν σχεδόν 30 χρόνια, τα ιαπωνικά μοτέρ έκαναν καταπληκτικό «χωριό» με τους υπερσυμπιεστές. Ιδίως ο B16A, που μεγαλούργησε/μεγαλουργεί στα μηχανοστάσια των VTi.

Το συγκεκριμένο διαθέτει εκτεταμένες μετατροπές στον 1.600άρη κινητήρα του, αποδίδοντας πλέον 200 ολόκληρα άλογα πάνω από τα εργοστασιακά και ατμοσφαιρικά στάνταρ. Από τους 160 ίππους πλέον βρίσκεται στους 360, έχοντας να κινήσει μόλις 1.200 κιλά. Με μια αναλογία κιλών ανά ίππο στο 3,33 και την autobahn μπροστά του, το βελτιωμένο Civic VTi συναγωνίζεται καθαρόαιμα supercars σε ρυθμό επιτάχυνσης. Ειδικά στις ρεπρίζ, όπου δεν υπάρχει ο προβληματισμός με την εκκίνηση και τον περιορισμό του σπιναρίσματος, το τουρμπισμένο Honda «σκοτώνει». Απολύτως ενδεικτικά τα 9,04 δλ. που χρειάζονται, για την ολοκλήρωση του 100-200 χλμ./ώρα.

Από εκεί και πέρα, το θέαμα και ο ήχος του Civic αναστατώνει πάσα τρίχα επί ανθρωπίνου σώματος. Το κοντέρ δεν είναι καν ικανό να προλάβει τις βελόνες στροφόμετρου και ταχύμετρου, με το πρώτο να ξεπερνά κατά πολύ την τελική ένδειξη των 8.000 σ.α.λ. (κοντά, μπορεί και πάνω από τις 9.000 σ.α.λ. πλέον) και το δεύτερο σχεδόν να κάνει πλήρη περιστροφή (υποθέτουμε 260 χλμ./ώρα, βάσει διαφοράς από την τελική των 220 χλμ./ώρα)!

Get it on Google Play Download on the App Store