Η ανατομία του «κτήνους» των 760 ίππων της Shelby GT500 (+video)

Η νέα Shelby GT500 ανακηρύχθηκε με πάσα επισημότητα και εν μέσω καμένου ελαστικού, ως το ισχυρότερο Ford παραγωγής όλων των εποχών. Καρδιά του όλου πονήματος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, είναι ο κομπρεσοράτος V8 των 5.2 λίτρων και 760 ίππων. Και αυτή είναι η ανατομία του.

Το θηριώδες μοτέρ βασίζεται στον flat-plane crank κινητήρα των GT350 και GT350 R, συναρμολογούμενο στον μεγαλύτερο βαθμό του στο χέρι! Το εργοστάσιο Romeo της Ford στο Μίσιγκαν, συναρμολογεί V8 μοτέρ από το 1996 και τον V8 των 4.6 λίτρων, της Mustang Cobra. Τότε, η κορυφαία έκδοση SVT του pony car (τα Shelby είχαν αποσυρθεί προσωρινά) απέδιδε 305 ίππους και 410 Nm ροπής, θέλοντας 5,9 δλ. για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα. 23 χρόνια μετά, από τις ίδιες εγκαταστάσεις βγαίνουν σχεδόν τα τριπλά άλογα και η υπερδιπλάσια ροπή.

Δείτε ακόμα: Το ισχυρότερο Ford της Ιστορίας «εξαφανίζει» τα ελαστικά του (+video)

Ο πιο «μπρατσωμένος» εκπρόσωπος του «Μπλε Οβάλ» αποδίδει -όπως είπαμε- 760 ίππους και 847 Nm ροπής, εξασφαλίζοντας επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 3 δλ! Παράλληλα, πάντα σε συνδυασμό με το 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη και τα ειδικά εξελιγμένα ελαστικά, το 400άρι καλύπτεται σε κάτω από 11 δλ. Παράλληλα, με τη συνδρομή των κεραμικών φρένων, η GT500 μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και την McLaren F1!

Την συναρμολόγηση της πηγής όλων των ανωτέρω, αναλαμβάνει ένας μηχανικός. Φυσικά στην διαδικασία εμπλέκονται κι άλλοι άνθρωποι, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει η συμμετοχή υπολογιστικών προγραμμάτων. Ο ρομαντισμός, ωστόσο, είναι αδιαφιλονίκητα παρών, καθώς η συνολική εποπτεία του Predator εναπόκειται σε ένα άτομο.

Διαβάστε επίσης: Η νέα Shelby GT500 «ρίχνει» στην McLaren F1!

Η διαδικασία από μασίφ μπλοκ σε πλήρες μοτέρ, απαιτεί 210 ώρες στις οποίες ο κινητήρας περνάει από 21 διαφορετικούς σταθμούς, προκειμένου να διασφαλιστεί ο απαιτούμενος έλεγχος ποιότητας. Στο τέλος της γραμμής, τοποθετείται η αντίστοιχη πλακέτα με την υπογραφή του επιβλέποντα μηχανικού, ώστε ο κάτοχος της εκάστοτε GT500 να γνωρίζει ποιος είναι υπεύθυνος για το ιπποφορβείο που προστάζει με το δεξί του πόδι.

Get it on Google Play Download on the App Store