Nissan Maxima κοντράρει Skyline R32 (+video)

Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην αυτοκινητοβιομηχανία, από όλες τις απόψεις. Σε αυτή των επιδόσεων, για παράδειγμα, η κλασική αναφορά στο συσχετισμό σημερινών hot hatches – παλιών supercars δεν είναι η μόνη. Ακόμα και τα οικογενειακά σεντάν έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε να κοντράρουν αυτοκίνητα που πριν 30 χρόνια ντρόπιαζαν Ferrari και Lamborghini.

Το Nissan Skyline R32 είναι ένα τέτοιο τετράτροχο. Με 280 ίππους από τον εξακύλινδρο εν σειρά twinturbo RB26DETT των 2.6 λίτρων και το σύστημα τετρακίνησης, επιτάχυνε στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 5 δλ. και έφτανε μέχρι τα 250 χλμ./ώρα τελικής. Σε ευθεία ή -κυρίως- στροφές, κανένα υπεραυτοκίνητο δεν μπορούσε να νιώσει ασφάλεια αν υπήρχε τριγύρω ο «Godzilla». Το R32 παρουσιάστηκε το 1988 και έγραψε Ιστορία, τόσο ως αυτοκίνητο δρόμου όσο και αγωνιστικό.

Τρεις δεκαετίες μετά, συναντά το σημερινό Maxima. Ένα καλοπουλημένο μεσαίο σεντάν, με όλα τα κομφόρ και προσανατολισμό στις άνετες, απροβλημάτιστες και αξιόπιστες μετακινήσεις. Οι οποίες μπορεί να γίνουν πολύ γρήγορα, χάρις στον 3.6 V6 των 300 ίππων που έχει κάτω από το καπό. Στα χαρτιά, ήδη ρίχνει 20 άλογα στο Skyline. Αλλά αυτό, φυσικά, δεν λέει κάτι. Ειδικά από τη στιγμή που το Maxima είναι βαρύτερο για πάνω από 200 κιλά (1.667 αντί 1.430), μπροστοκίνητο και διαθέτει κιβώτιο CVT (5άρι χειροκίνητο το 32άρι). Αν το Skyline είχε το προαιρετικό 4άρι αυτόματο, το Maxima θα είχε κάποια ελπίδα. Τώρα, όμως, όχι. Σωστά;

Βάσει πρώτης αναμέτρησης, ναι. Ο οδηγός του μαύρου σεντάν αργεί χαρακτηριστικά στην εκκίνηση, επιτρέποντας σε αυτόν του κόκκινου sportscar να απομακρυνθεί με τη μία. Στη ρεβάνς, ωστόσο, τα πράγματα έρχονται λιγάκι διαφορετικά.

Get it on Google Play Download on the App Store