Nissan Skyline R32 1.000HP «αλληθωρίζει» το κοντέρ!

To πιο γνωστό Skyline μπορεί να είναι το R34, όμως το R32 είναι ο θεμέλιος λίθος της μυθικής κληρονομιάς που μέχρι σήμερα οικοδομεί το GT-R. Αυτό ήταν που λάνσαρε τον θρυλικό RB26DETT, την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τετρακίνηση, την τετραδιεύθυνση και στο φινάλε, που σχεδιάστηκε ως ανταγωνιστής της Porsche 959! Οι Ιάπωνες είχαν σαν στόχο το γερμανικό supercar, κυρίως στους αγώνες του Group A. Για αυτό και ο κινητήρας απέδιδε 320 ίππους (άλλο που δήλωναν 280) και επιτάχυνε το αυτοκίνητο στο 0-100 χλμ./ώρα σε 4,7 δλ., με την τελική να υπερβαίνει τα 260 χλμ./ώρα.

Ως γνήσιο GT-R, η βελτίωση συνιστά δεύτερη φύση για τον εξακύλινδρο εν σειρά twinturbo των 2.6 λίτρων. Υπάρχουν πολλά R32 με αποδόσεις άνω των 600 ίππων, ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα «1000άρια» δείγματα. Το συγκεκριμένο ανήκει σε αυτά και προκαλεί νευρική κρίση στο κοντέρ, με το ρυθμό που ανεβάζει χιλιόμετρα. Όχι ότι είναι και δύσκολο βέβαια, καθώς ο πίνακας οργάνων παραμένει ο εργοστασιακός. Ο ίδιος, δηλαδή, που είχε το αυτοκίνητο όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Καθότι δεξιοτίμονο, πρόκειται για Skyline που εισήχθη από την Ιαπωνία.

Εκεί, όλα τα νέα μοντέλα έβγαιναν με κόφτη τελικής πολύ πριν αρχίσει να γίνεται μόδα σήμερα. Όλα τα JDM περιορίζονται στα 180 χλμ./ώρα, εξ ου και η ανάλογη ένδειξη στο καντράν. Το πόσο εύκολα αφαιρείται ο περιοριστής, άλλη κουβέντα. Το R32 που θα δούμε διαθέτει 1.000 άλογα και πάνω από 960 Nm ροπής, ζυγίζοντας σημαντικά λιγότερο από τα μεταγενέστερα R33 και R34. Κατά συνέπεια, επιταχύνει αρκετά πιο έντονα από ένα ισοδύναμο 33άρι ή 34άρι. Κάτι που αποτυπώνεται στον τρόπο που «τρελαίνεται» η βελόνα του ταχύμετρου, αλλά και στον καταιγισμό ολοκλήρωσης της ρεπρίζ 100-300 χλμ./ώρα.

Get it on Google Play Download on the App Store