Ντίζελ Seat Ibiza «μπουκώνει» τους πάντες (+video)

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η παρουσία ντίζελ σε αγώνες dragster θύμιζε χολιγουντιανό σενάριο. Εξαιρώντας κάποια πανίσχυρα pick up στις Η.Π.Α., που ρύπαιναν περισσότερο κι από τα εργοστάσια κατασκευής τους, οι πετρελαιοκινητήρες δεν έπαιρναν θέση στο drag strip. Σήμερα, βέβαια, υπάρχουν ντίζελ που μπορούν να σβήσουν από το χάρτη τα περισσότερα βενζινοκίνητα. Το Seat Ibiza που θα δούμε, δεν ανήκει σε αυτά.

Δείτε ακόμα: Ντίζελ Ram «πνίγει» στον καπνό Tesla! (video)

Η τρίτη γενιά του ισπανικού σουπερμίνι είχε μια ευρύτατη γκάμα κινητήρων, βενζίνης και πετρελαίου. Μέχρι και ντίζελ Cupra υπήρχε, με τον 1.9 TDI σε απόδοση 160. To ίδιο μοτέρ, αλλά με 30 ίππους λιγότερους, τροφοδοτούσε το πετρελαιοκίνητο FR, ενώ τα απλά Sport έφεραν τον 1.9 TDI με τους 101 ίππους. Σαν και αυτό που θα παρακολουθήσουμε, ενδεχομένως σε βελτιωμένη μορφή. Για την ιστορία, κυκλοφορούσε και ατμοσφαιρικό ντίζελ με τον 1.9 SDI να αποδίδει 64 ίππους. Στην Ελλάδα δεν είδαμε κανένα τους, πλην κάποιων μικρότερων 1.4 TDI και αρκετά λιγότερων 1.9 TDI 101 ίππων, στην επαρχία (εποχές προ απελευθέρωσης ντίζελ).

Διαβάστε επίσης: «Ιερόσυλος» μετέτρεψε Toyota Supra MK4 σε ντίζελ!

Ο φιλόδοξος οδηγός του Ibiza έδωσε αρκετές μάχες. Έχασε σε όλες, πλην αυτής απέναντι σε ένα VW Golf MK5 επίσης 1.9 TDI. Ποσώς τον ενδιαφέρει βέβαια, καθώς φρόντισε να αφήσει το στίγμα του. Όπου «στίγμα» βάλτε ντουμάνι, που έπνιγε τα πάντα όποτε πάταγε τέρμα το δεξί πεντάλ. Είναι χαρακτηριστικό πως το πίσω μέρος του Ibiza έχει γίνει μαύρο από την κάπνα που αφήνει η εξάτμιση!

 

Get it on Google Play Download on the App Store