Ο ήχος που υποκλίνονται μέχρι και οι F1 V10! (+video)

Για να μπορέσει ένα αυτοκίνητο να ηγηθεί κομβόι μονοθεσίων της Formula 1, από τη χρυσή εποχή των V10 κινητήρων μάλιστα, θα πρέπει να είναι ξεχωριστό  – από κάθε άποψη. Θέλετε τεχνολογικό υπόβαθρο, κληρονομιά, επιδόσεις, κινητήρα, ήχο; Τα πάντα θα πρέπει να βρίσκονται στον υπερθετικό βαθμό και να προσεγγίζουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, τη φιλοσοφία της F1. Σαν να λέμε το GMA T.50.

Το Gordon Murray Automotive T.50 δεν αντλεί έμπνευση μόνο από την τεχνολογική προθήκη της μηχανοκίνητης κορωνίδας του αθλητισμού, αλλά και από τη συνονόματη McLaren. To Τ.50 στην ουσία αποτελεί τον πνευματικό διάδοχο της μυθώδους F1, μοιάζοντάς της από την εμφάνιση μέχρι το μηχανοστάσιο. Το εμπρός μέρος, η διαμόρφωση του προφυλακτήρα και το σχέδιο των φαναριών, «φωνάζουν» F1. To ίδιο ισχύει με τις πόρτες, που ανοίγουν προς τα πάνω και ενσωματώνουν το χαρακτηριστικό χώρισμα στα παράθυρα. Πίσω, δεσπόζει ο αεραγωγός που δημιουργεί το διαβόητο ground effect. Τεχνολογία που επέστρεψε μόλις φέτος στη Formula 1, έπειτα από 40 ολόκληρα χρόνια απαγόρευσης!

Ο διερχόμενος από το πάτωμα αέρας κυριολεκτικά αναρροφάται από τον ανεμιστήρα (Fan Interactive Aero System ή FIAS το αποκαλεί ο Murray), παράγοντας απίστευτα ποσά κάθετης δύναμης. Ο αεραγωγός λειτουργεί χάρις σε ένα υβριδικό σύστημα 48 Volt και περιστρέφεται στις 7.000 σ.α.λ. όταν το Τ.50 κινείται τέρμα γκάζι, συνεργαζόμενο με δυο ηλεκτρικά ελεγχόμενα spoiler και ενεργό διαχύτη. Όλα, όμως, οδηγούν στο κέντρο. Εκεί που δεσπόζει ο ατμοσφαιρικός V12 των 4.0 λίτρων.

Το σύνολο των 3.994 κ.εκ. αποτελεί προϊόν εξέλιξης της Cosworth, με απόδοση 663 άλογα (710 με το ram air και τα προαναφερθέντα αεροδυναμικά) στις 11.500 σ.α.λ. και 467 Nm στις 9.000 σ.α.λ. – το 71% εκ των οποίων διαθέσιμα από τις 2.500 σ.α.λ. Η σχέση συμπίεσης φτάνει στο αστρονομικό -για βενζινοκινητήρα- 14,0:1, η περιεχόμενη γωνία αγγίζει τις 65 μοίρες, η σχέση διαμέτρου x διαδρομής είναι 81,5 x 63,8 χλστ. (φουλ υπερτετράγωνος δηλαδή) και προσφέρει την ανάλογη όρεξη για στροφάρισμα, μέχρι τον κόφτη των 12.100 σ.α.λ. Αλλιώς, το υψηλότερο όριο περιστροφής όλων των εποχών σε αυτοκίνητο παραγωγής! Ό,τι πρέπει για αυτοκίνητο αλυτάρχη έμπροσθεν μονοθεσίων F1 V10, όπως υπηρέτησε το T.50 στη φετινή και 79η συνάντηση των μελών του Goodwood!

Get it on Google Play Download on the App Store