Όταν τα Megane RS και Scirroco R κυνηγούσαν το Type R (+video)

Τα hot hatches πλέον είναι καθολικά υπερτροφοδοτούμενα. Τα τούρμπο είναι παντού πλέον, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να τη γλίτωναν τα γρήγορα χάτσμπακ. Το τελευταίο που αντιστάθηκε στην υπερπλήρωση, ήταν το Honda Civic Type R FN2. Επιλογή για την οποία οι Ιάπωνες αφενός επικροτήθηκαν, ως θεματοφύλακες της ατμόσφαιρας, αφετέρου άκουσαν τα «σχολιανά» τους για το κενό απόδοσης από τον ανταγωνισμό.

Δείτε ακόμα: Όταν η Toyota Supra «έδερνε» τον ανταγωνισμό (+video)

Ο τελευταίος των ατμοσφαιρικών Μοϊκανών, απέδιδε 201 ίππους στις 7.800 σ.α.λ. και 193 Nm ροπής στις 5.600 σ.α.λ. Η αύξηση του μόλις 1 ίππου σε σχέση με το EP3, συνοδεύτηκε από ανάλογο πρόσημο στα κιλά (1.320 έναντι 1.200). Κατά συνέπεια οι επιδόσεις ήταν χειρότερες, όχι μόνο σε σχέση με τον υπερτροφοδοτούμενο ανταγωνισμό, αλλά και συγκριτικά με το μοντέλο που αντικαθιστούσε. Τα Renault Megane R.S. και VW Scirocco R έκαναν ακόμα πιο έντονο το έλλειμμα δύναμης.

Ο μεν «Γάλλος» απέδιδε 250 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. και 340 Nm ροπής στις 3.000 σ.α.λ., σε συνεργασία με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο – όπως και το Civic Type R. Ο «Γερμανός» κοίταζε στο μέλλον, με 265 ίππους (αργότερα 280) στις 6.000 σ.α.λ. και 350 Nm στις 2.500 σ.α.λ., μαζί με 7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG. Όλα 2λιτρα και φυσικά μπροστοκίνητα. Ποιο καλύτερο πεδίο για να λύσουν τις διαφορές τους από μια πίστα – και μάλιστα, στα ικανότατα χέρια των «μαστόρων» του Best Motoring;

Διαβάστε επίσης: Όταν τα Honda CRX και Integra κυνηγούσαν το Nissan Skyline (+video)

Απολαύστε τον ήχο του K20A και τον υπέρ πάντων αγώνα του «Τάπερ», ώστε να μείνει μπροστά από τους τουρμπισμένους διώκτες του.

Get it on Google Play Download on the App Store