Πώς είναι το εσωτερικό ενός ελαστικού F1; (+video)

Αν υπάρχει ένας τομέας στον χώρο του αυτοκινήτου, όπου η φράση «μαύρος χρυσός» αποτυπώνει με τον πλέον παραστατικό τρόπο την σημασία των ελαστικών, αυτός δεν είναι άλλος από την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Δείτε ακόμα: Πόσο επικίνδυνα είναι τα «πυράκια» στους σύγχρονους κινητήρες; (+video)

Η επιλογή του σωστού ελαστικού στην Formula 1 κερδίζει ή καταστρέφει αγώνες, χαρίζοντας ή στερώντας κατά συνέπεια πρωταθλήματα. Και δεν μιλάμε για περιπτώσεις αστοχίας (χαρακτηριστικό παράδειγμα το σκασμένο ελαστικό του Michael Schumacher, στην Σουζούκα το 1998, όταν από τελευταίος είχε ανέβει 3ος για να εγκαταλείψει τελικά, προς τέρψιν του Mika Hakkinen που στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής), αλλά για εναλλαγές στην σκληρότητα της γόμας. Ταχύτατος ρυθμός με την μία και γρήγορη φθορά της μαλακής (και πολύ μαλακής) γόμας ή μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των στάσεων για αλλαγή της σκληρής;

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα λάστιχα των αυτοκινήτων είναι μαύρα;

Σήμερα θα δούμε πώς είναι το εσωτερικό του υλικού που μπορεί να εκτοξεύσει ή να καταποντίσει καριέρες στην κορυφαία έκφανση του motorsport. Αφού επιστρατευθεί ο ανάλογος τροχός, λοιπόν, εντύπωση προκαλεί το γεγονός του πόσο λεπτό είναι ένα ελαστικό που καλείται να διαχειριστεί τις ακραίες θερμοκρασίες και πιέσεις που αναπτύσσονται, κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Παρόλα αυτά, ένα σύγχρονο ελαστικό F1 μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 100 βαθμούς Κελσίου (σε ένα μπλοκάρισμα, για παράδειγμα) και πλευρικά φορτία άνω των 5G, διατηρώντας παράλληλα πρόσφυση με την άσφαλτο.

Get it on Google Play Download on the App Store