Πώς τα πάει το GR Yaris κόντρα στην Celica GT-Four;

Από την ώρα που παρουσιάστηκε το GR Yaris, είχαμε κάνει την -τρόπον τινά- σύγκριση με την Celica GT-Four. Σήμερα, έρχεται το Fifth Gear να θέσει τα δυο Toyota αντιμέτωπα στην πίστα.

Οι Ιάπωνες διατυμπανίζουν πως το κορυφαίο Yaris είναι πνευματικός απόγονος της αντίστοιχης Celica. Τετρακίνητο, τούρμπο, αποκλειστικά με χειροκίνητο κιβώτιο και ατελείωτες επιρροές από WRC, το GR Yaris είναι το πιο πολυσυζητημένο αυτοκίνητο των ημερών μας. Με 261 ίππους και 360 Nm ροπής από τον ισχυρότερο τρικύλινδρο παραγωγής όλων των εποχών (μέχρι να μπει σε αυτή το Koenigsegg Gemera), επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα εντός 5,5 δλ. και περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 230 χλμ./ώρα. Το συγκεκριμένο έχει και κάποια επιπλέον καλούδια, όπως τις σφυρήλατες 18άρες της BBS και Torsen διαφορικά εμπρός-πίσω, καθιστώντας το πραγματικό «όπλο». Ο χρόνος του 1.17.72 είναι πραγματικά αξιέπαινος.

Δείτε ακόμα: Το Impreza STI μαθαίνει χορό στο GR Yaris (+video)

Η Celica GT-Four είναι 25 χρόνια γηραιότερη, όμως εμφανισιακά βάζει πάρα πολύ δύσκολα στο Yaris. Από πλευράς απόδοσης είναι πίσω, με τον 2λιτρο τετρακύλινδρο τούρμπο να αποδίδει 242 ίππους και 303 Nm. Το κιβώτιο έχει μία σχέση λιγότερη (5άρι) και η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται πάνω από μισό δευτερόλεπτο αργότερα (6,1 δλ.), όμως στην τελική παίρνει το αίμα της πίσω και εκμεταλλεύεται τα ηλεκτρονικά «γκέμια» του GR, φτάνοντας μέχρι τα 240 χλμ./ώρα. Στην πίστα όμως, οι σχεδόν 3 δεκαετίες που τα χωρίζουν σε εξέλιξη, μεταφράζονται σε περισσότερα από 7 δλ. διαφοράς (1.25.25)!

Διαβάστε επίσης: To Toyota GR Yaris τιμά την Celica GT-Four (+video)

Εννοείται ότι σκοπός των Άγγλων δεν ήταν να συγκρίνουν τα δυο αυτοκίνητα, αλλά να τονίσουν το πόσο έχει προοδεύσει η τεχνολογία από την τελευταία φορά που η Toyota είχε rally replica στην γκάμα της. Και να μας χαρίσουν μερικά εντυπωσιακά πλάνα, με την Celica GT-Four «γονατισμένη».

Get it on Google Play Download on the App Store