Πόσα άλογα έχει χάσει το Ford Mondeo ST σε 20 χρόνια;

Το Ford Mondeo ST, χρονολογίας 2000 είχε ως πηγή δύναμης τον V6 ατμοσφαιρικό κινητήρα 2.5 λίτρων. Ένας κάτοχος αυτού του κορυφαίου στην εποχή του μοντέλου, αναρωτήθηκε πόσα άλογα να έχει χάσει ο κινητήρας με την πάροδο του χρόνου, αλλά και με την κάλυψη σχεδόν 250.000 χλμ.!

Δείτε ακόμα: Το Ford Mondeo θα συνεχίσει ως crossover

Για να το ανακαλύψει, οδήγησε το αυτοκίνητό του στο δυναμόμετρο για να διαπιστώσει πόσα από τα 202 εργοστασιακά άλογα και τα 235 Nm ροπής ήταν ετοιμοπόλεμα. Το μπλε Ford δέθηκε στα ράουλα και ξεκίνησε η μέτρηση. Η οθόνη έγραψε πως πλέον στον στρόφαλο παράγονται 169 ίπποι και 209 Nm ροπής, 33 PS και 26 Nm λιγότερα δηλαδή από όταν πρωτο-κυκλοφόρησε. Ισχύς που σίγουρα δεν απογοητεύει αναλογιζόμενοι τα χρόνια, αλλά και τα χιλιόμετρα που έχει καλύψει το αυτοκίνητο. Πληροφοριακά, όταν ήταν καινούργιο επιτάχυνε στο 0-100 χλμ./ώρα σε 7,9 δλ. και η τελική του ταχύτητα έφτανε τα 228 χλμ./ώρα.

Διαβάστε επίσης: Καινούργιο και σπάνιο Ford Mondeo του 1996 αναζητά αγοραστή!

Η μείωση της απόδοσης του κινητήρα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αρχής γενομένης από το βρώμικο φίλτρο αέρα, τα πολυκαιρισμένα μπουζί και μπουζοκαλώδια. Σημαντικό ρόλο παίζουν όμως και το «ταλαιπωρημένο» σύστημα τροφοδοσίας με την φθαρμένη αντλία βενζίνης και τα παλιά μπεκ. Ο ιδιοκτήτης αναμένεται να επιδιορθώσει όλα τα κακώς κείμενα του κινητήρα και θα τον δυναμομετρήσει εκ νέου προκειμένου να δει πόσα άλογα ανέκτησε!

Δείτε ακόμα: Με 200 άλογα το Ford Puma ST

Get it on Google Play Download on the App Store