Πόσο γερά ήταν τα παλιά Lada; (+videos)

«Αυτό το αυτοκίνητο έχει γερή λαμαρίνα» ακούγαμε από τον πατέρα μας και τον παππού μας όταν ήμασταν μικροί. «Σε τοίχο να πέσει, δεν παθαίνει τίποτα» έλεγαν. Παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι επειδή τα αυτοκίνητα είχαν χοντρή λαμαρίνα, ήταν γερά σε περίπτωση ατυχήματος. Μπορεί όντως τα φτερά, οι πόρτες και το καπό για παράδειγμα να είχαν πολύ μέταλλο πάνω τους και να μη βούλιαζαν εύκολα σε μικροχτυπήματα, όμως σε μια σύγκρουση δεν έφταναν για να προστατέψουν τους επιβάτες.

Δείτε ακόμα: Αυτοκινητάκι ή το Lada των 730.000 δρχ.; (+video)

Παράλληλα, οι… άτυχοι φιλοξενούμενοι δέχονταν όλη τη δύναμη της πρόσκρουσης στο σώμα τους, καθώς δεν υπήρχαν ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης, διαφορετικοί τύποι ατσαλιού, ειδικά σχεδιασμένα πλαίσια, αερόσακοι, ζώνες ασφαλείας με προεντατήρες κ.λπ. Ακόμα και με λίγα χιλιόμετρα σε μια μετωπική σύγκρουση, ο οδηγός και ο συνοδηγός είχαν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης ή αν τελικά ζούσανε θα τραυματίζονταν σοβαρά.

Δείτε ακόμα: 0-100 χλμ./ώρα με Lada Vesta Sport 145 PS (+video)

Μια τέτοια αντίληψη υπήρχε και για τα παλιά μοντέλα της Lada, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί «τανκς». Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, όπως αποδεικνύεται από το βίντεο με το crash test. Το ρωσικό περιοδικό αυτοκινήτου Autoreview πραγματοποιεί εδώ και χρόνια crash tests στα πρότυπα του Euro NCAP και μεταξύ αυτών ήταν τα Lada 2106 και 2107.

Δείτε ακόμα: Η πιο αργή επιτάχυνση με Lada Niva (+video)

Τα αποτελέσματα είναι (αναμενόμενα) σοκαριστικά, αφού τα αυτοκίνητα δεν προσφέρουν καμία απολύτως ασφάλεια σε ενδεχόμενο μετωπικής σύγκρουσης.

Get it on Google Play Download on the App Store