Πόσο ταχύτερη είναι η σημερινή Porsche Cayenne; (+video)

Πάνε κιόλας 20 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση της Cayenne. Του αυτοκινήτου που μετέτρεψε σε εμπορικό γίγαντα την Porsche και εκτίναξε τη δημοτικότητα, μα κυρίως τις πωλήσεις, των πολυτελών SUVs. Παράλληλα, η Cayenne MK1 υπήρξε ο γεννήτορας των υπερ-SUVs, προσφέροντας 450 ίππους και 620 Nm από τον 4.5 V8 twinturbo μαζί με 0-100 χλμ./ώρα σε 5,6 δλ. και τελική 260+ χλμ./ώρα.

Σήμερα, η Cayenne έχει φτάσει στα 680 άλογα και τα 900 Nm ροπής -όταν μιλάμε για την plug-in υβριδική Turbo S e-Hybrid- κάνοντας ακόμα και τα 570 άλογα της δεύτερης γενιάς να φαντάζουν λίγα. Η χωρητικότητα του V8 twinturbo είναι πλέον στα 4.0 λίτρα, όμως η συνδρομή ηλεκτροκινητήρα στην e-Hybrid τον κάνει «μάγκα». Βέβαια, τόσο το ηλεκτρικό μοτέρ όσο και οι μπαταρίες, κάνουν και το βάρος να παίρνει την ανιούσα πέρα από την ισχύ, καθώς η Cayenne Turbo S e-Hybrid ζυγίζει πάνω από 2,5 τόνους. Συγκριτικά, η πρώτη γενιά ζυγίζει 2.355 κιλά. Παραδόξως, η δεύτερη είναι ελαφρύτερη και παίρνει την πρωτιά εδώ, με 2.235 κιλά.

Η MK2 είχε και 800 Nm από τον 4.8 V8 twinturbo, οπότε δεν τίθεται θέμα για το πόσο εύκολα επικρατεί της προκατόχου. Το θέμα είναι αν μπορεί να αντισταθεί στο ρεύμα και τα 110 παραπανήσια άλογα της διαδόχου, έστω κι αν εκείνη καλείται να κουβαλήσει σχεδόν 300 κιλά παραπάνω. To carwow έκανε τα αυτονόητα: πήρε τις τρεις γενιές Cayenne, τις έβαλε δίπλα-δίπλα στην ευθεία, πάτησε τέρμα το γκάζι και τις άφησε να λύσουν τα οικογενειακά τους. Μήπως έγινε η έκπληξη από την MK2, ή τελικά η σημερινή είναι ανίκητη μεταξύ τους;

Get it on Google Play Download on the App Store