Πυροβόλο VW Golf GTI MK1 με μοτέρ Golf R (+video)

Το πρώτο VW Golf GTI δεν είναι αντίθετο με τη βελτίωση, το αντίθετο. Υπάρχουν πολλά δείγματα με το μεταγενέστερο 1.8 20VT κάτω από το καπό, αλλά ελάχιστα με τον κινητήρα κάποιου R. Ο 2.0λιτρος TSI όμως λατρεύει το tuning, από τότε που έκανε πρεμιέρα στα Scirocco R και Golf MK6 R, πίσω στο 2009.

Ακόμα και η εργοστασιακή απόδοση των 270 ίππων και 350 Nm θα ήταν υπεραρκετή για το πανάλαφρο αμάξωμα του GTI MK1, που μετά βίας ξεπερνά τα 810 κιλά. Με αναλογία κιλών ανά ίππο στο 3 εξάλλου, περισσότερο σε υπεραυτοκίνητο θα παρέπεμπε παρά σε βελτιωμένο vintage hot hatch. Το συγκεκριμένο, όμως, έχει ακόμα περισσότερη δύναμη. Σχεδόν τη διπλή, για την ακρίβεια, καθότι φτάνει πλέον στα 400 άλογα και ξεπερνά τα 420 Nm! Βέβαια άλλο ένα αυτοκίνητο να διαθέτει δύναμη, άλλο να μπορεί να την αξιοποιήσει. Ιδίως όταν κουβαλάει 40 χρόνια στην πλάτη του.

Το βελτιωμένο MK1 φέρει μεν μετατροπές στην ανάρτηση, τα λάστιχα και τα φρένα, αλλά δεν παύει αφενός να πρόκειται για μοντέλο από τα μέσα 70’s – αρχές 80’s, αφετέρου για ένα με σχεδόν την τετραπλάσια ισχύ από αυτή που είχε σχεδιαστεί να διαχειρίζεται. Το ανώτερο που μπορούσε να φτάσει ένα εργοστασιακό Golf GTI 1ης γενιάς ήταν 112 άλογα, όταν μπήκε για πολύ λίγο (1982-1983) ο 1.800άρης 8βάλβιδος κάτω από το καπό. Με 400 ίππους στο δεξί πεντάλ, κανονικά θα χρειαζόταν ολόκληρο roll cage για να δέσει το πλαίσιο. Συνυπολογίστε και την ανάλογα παλαιακή αεροδυναμική, και έχετε μια συνταγή για έμπειρους στο βαθύ πάτημα του γκαζιού.

Το «400άρι» Golf φτάνει μέχρι τα 239 χλμ./ώρα, με μπόλικο τρέμουλο στο τιμόνι και αρκετές αναπηδήσεις από την ανάρτηση, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως κλείνουν οι καθρέπτες στα πολλά χιλιόμετρα από την ορμή του αέρα! Σε επιταχύνσεις εν κινήσει, ωστόσο, «ξυρίζει».

Get it on Google Play Download on the App Store