«Σβηστά» 346 χλμ./ώρα στην πίστα η Chiron Pur Sport

Η παραγωγή της Chiron ολοκληρώθηκε, η Bugatti ετοιμάζει τον διάδοχο, ωστόσο τα ανδραγαθήματα του γαλλογερμανικού hypercar θα μας απασχολούν για πολλά χρόνια ακόμα. Σε αυτά προστέθηκε η εκπληκτική επίδοση της Pur Sport, στην πίστα του Paul Ricard.

H πιο σκληροπυρηνική και εστιασμένη εκτέλεση της Chiron βρέθηκε στο γαλλικό σιρκουί, προκειμένου να γράψει μερικούς γρήγορους γύρους. Όχι ιδιαίτερα πιεσμένους, ούτε σε αναζήτηση ρεκόρ. Ακόμα και έτσι, στο χαλαρό, η Pur Sport παραλίγο να ακουμπήσει στον ηλεκτρονικό περιοριστή των 350 χλμ./ώρα! Το κοντέρ έδειξε μέχρι 346 χλμ./ώρα λίγο πριν τα φρένα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν πατηθεί και αργότερα. Γενικότερα, η hardcore Chiron έφτασε/ξεπέρασε τα 250 χλμ./ώρα κατά τη διάρκεια του γύρου, επαναλαμβάνουμε, δίχως να πιέζει στο όριο ο οδηγός.

Το αεροδυναμικό πακέτο με πρωταγωνίστρια την αεροτομή των 1,9 μέτρων, είναι ειδικά εξελιγμένο για πίστα. Το ίδιο και τα Michelin Sport Cup 2R, διάστασης 285/30/20 εμπρός και 355/25/21 πίσω, με το βάρος να είναι χαμηλότερο κατά 50 κιλά και την ανάρτηση σφιχτότερη (65% σκληρότερα ελατήρια μπροστά, 33% τα πίσω), συνοδευόμενη από αναθεωρημένο λογισμικό στα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ. Αναθεωρημένοι είναι και οι χάρτες ανάφλεξης του 8λιτρου τετρατούρμπινου W16, δίχως ωστόσο να αλλάζει η απόδοση. Τα 1.500 άλογα και 1.600 Nm είναι κοινά με τη Chiron, όμως στην Pur Sport ο κόφτης βρίσκεται 200 σ.α.λ. ψηλότερα (6.900 σ.α.λ.). Πολύ περισσότερες μετατροπές συνοδεύουν το 7άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη, το οποίο είναι αναθεωρημένο σε ποσοστό 80% και διαθέτει 15% κοντύτερη κλιμάκωση.

Τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε μόλις 2,3 δλ. και τα πρώτα 200 χλμ./ώρα σε 5,5 δλ., ενώ το 0-300 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 12 δλ. Η τελική, όπως είπαμε, περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 350 χλμ./ώρα. Έστω έτσι, η Chiron Pur Sport κατάφερε να ρίξει σχεδόν 20 χλμ./ώρα στη Red Bull RB16B του Max Verstappen, που είχε σημειώσει μέγιστη ταχύτητα 328,7 χλμ./ώρα! Βέβαια η χάραξη στην πίστα της F1 έχει διαφορά σε σχέση με αυτή που έτρεξε η Chiron, ιδίως στην επίμαχη ευθεία. Στη χάραξη της F1 υπάρχει εσάκι που μειώνει την ταχύτητα, την ώρα που η Pur Sport πήγε ευθεία στο εν λόγω σημείο.

Get it on Google Play Download on the App Store