Συναυλία στις 11.000 σ.α.λ. με την Aston Martin Valkyrie (+video)

Ο «πόλεμος» στα hypercars έχει φτάσει στο απόγειό του, με αυτοκίνητα παραγωγής πλέον να συγκρίνονται ευθέως με μονοθέσια της Formula 1! Τεχνολογία, δυνατότητες και επιδόσεις παρμένες από την κορυφή του motorsport, αλλά με δυνατότητα έκδοσης πινακίδων κυκλοφορίας. Στην περίπτωση της Aston Martin Valkyrie πάντως, το αυτοκίνητο παραγωγής ξεπερνά ακόμα και την F1 σε έναν καίριο τομέα: αυτόν του ήχου.

Η «Βαλκυρία» ούτως ή άλλως έχει καταβολές από τα ανώτατα στρώματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, καθότι εξελίχθηκε σε συνεργασία με τη Red Bull Racing. Οι 4 φορές σερί νταμπλούχοι (τίτλοι σε Κατασκευαστών και Οδηγών από το 2010 μέχρι το 2013) και πρωτοπόροι του φετινού πρωταθλήματος, έβαλαν την τεχνογνωσία τους στην αεροδυναμική και το στήσιμο της Valkyrie, με τον κινητήρα να εναποτίθεται στους μάστορες της Cosworth. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια κατασκευή που εξωθεί τα όρια της μηχανολογίας, παράγοντας σχεδόν 2 τόνους κάθετης δύναμης (1.814 κιλά στις υψηλές ταχύτητες) και 1.014 ίππους στις 10.500 σ.α.λ., με κόφτη στις 11.100 σ.α.λ.! Ο ατμοσφαιρικός 6.5 V12 συνεργάζεται με σύστημα KERS -εννοείται προέλευσης F1- και επιταχύνει τα 1.050 κιλά της Valkyrie στα 100 χλμ./ώρα από στάση, εντός 2,5 δλ.! Η συνολική απόδοση υπολογίζεται σε 1.160 άλογα (μαζί με τα 160 του ηλεκτροκινητήρα), ρίχνοντας τη σχέση βάρους-ισχύος κάτω από το κιλό ανά ίππο!

Η κορυφαία Aston Martin και ισχυρότερη ατμοσφαιρική μηχανή επί τεσσάρων τροχών της Ιστορίας, μπορεί να αναπτύξει πάνω από 2 G στις στροφές και έχει τόσο μεγάλο κενό στο πίσω μέρος του πατώματος, προς δημιουργία του φαινομένου Venturi, που χωράει άνθρωπος! Για το Nurburgring, δε, η φημολογία τη θέλει να κινείται στην περιοχή των 6 λεπτών. Πέρα από τα επιβλητικά νούμερα και τις εξωπραγματικές δυνατότητες, ωστόσο, αυτό που πραγματικά προκαλεί ανατριχίλα είναι ο ήχος.

To βρετανικό hypercar έστρεψε όλα τα μάτια και αυτιά πάνω του σε event, που διοργανώθηκε στην πίστα του Hockenheim. Ο οδηγός δεν την πήγε στο 100% (όχι ότι πήγε κι αργά βέβαια, κάθε άλλο), αλλά και μόνο που έστειλε τον V12 να «χτυπήσει» 11άρες, μας περισσεύει.

Get it on Google Play Download on the App Store