Το BMW iX φορτίζει και πάει για πλύσιμο μόνο του!

Στα τέλη του προηγούμενου έτους, η BMW παρουσίασε το iX. Το πρώτο ηλεκτρικό crossover της Ιστορίας της, που χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη σχεδιαστική τεχνοτροπία μέσα-έξω και την κορυφαία τεχνολογία. Κι όταν μιλάμε για τεχνολογία, εννοούμε δυνατότητα μέχρι να φορτίζει και να πηγαίνει για πλύσιμο μόνο του!

Το iX είναι με διαφορά το πιο ριζοσπαστικό EV των Βαυαρών μέχρι σήμερα, τόσο εμφανισιακά όσο και τεχνολογικά. Τα λεπτότερα φανάρια που έχουν μπει ποτέ σε BMW παραγωγής, αποτελούν προνόμιο του εμπρός μέρους. Οι γραμμές εκφράζουν μια «αθέατη» τεχνοτροπία, με τις χειρολαβές των θυρών να είναι κρυφές (λειτουργούν πιέζοντας ένα μπουτόν), τα πλαϊνά παράθυρα χωρίς πλαίσιο και την πίσω πόρτα δίχως αρμούς, εκτεινόμενη σε όλο το πίσω τμήμα. Εκεί ξεχωρίζουν τα επίσης πολύ λεπτά φανάρια, ενώ ανάμεσά τους το σήμα της BMW φιλοξενεί την κάμερα οπισθοπορείας.

Στο εσωτερικό, η «κρυφή» τεχνοτροπία συνεχίζεται. Οι ενδείξεις και τα χειριστήρια έχουν περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα, ενισχύοντας την εντύπωση μιας απέριττης καμπίνας που ξεκουράζει τον επιβάτη, ενώ τα ηχεία είναι κρυφά. Οι αεραγωγοί διακρίνονται για την ιδιαίτερη σχεδίαση και η διακριτική αναδίπλωση του προτζέκτορα του συστήματος BMW Head-Up Display στον πίνακα οργάνων, τον καθιστά πρακτικά αόρατο.

Την κίνηση του ρηξικέλευθου crossover αναλαμβάνει ένας ηλεκτροκινητήρας στο iX xDrive40, με απόδοση 326 ίππων, και δυο μοτέρ (ένα εμπρός, ένα πίσω) στο xDrive50, με συνδυαστική απόδοση 500 ίππων. Τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε κάτι παραπάνω από 6 δλ. και κάτι λιγότερο από 5 δλ. αντίστοιχα, ενώ η αυτονομία ξεπερνά τα 400 και 600 χλμ για τις δυο εκδόσεις.

Μέσα σε όλα τα χαρακτηριστικά του, το highlight του iX αφορά το σύστημα αυτόνομης στάθμευσης. Σε επίδειξη που πραγματοποίησαν οι Βαυαροί, στα πλαίσια της Έκθεσης του Μονάχου, βλέπουμε το αυτοκίνητο να φτάνει σε ένα προκαθορισμένο σημείο. Εκεί ο οδηγός αποβιβάζεται και ελέγχει το iX μέσω εφαρμογής στο smartphone (προφητικός ο James Bond με την 7άρα, το 1997). Αφού δώσει τις απαραίτητες οδηγίες, αφήνει το αυτοκίνητο να πάει για φόρτιση και πλύσιμο χωρίς την παραμικρή επέμβαση από μέρους του! Κι όταν, με το καλό, επιστρέφει, το ηλεκτρικό BMW πηγαίνει να τον παραλάβει. Μια πλειάδα καμερών, αισθητήρων και ραντάρ φροντίζουν για την αναγνώριση του περιβάλλοντα χώρου και την κινηματική. Βέβαια τόσο το σημείο φόρτισης, όσο και το πλυντήριο, είναι ειδικά σχεδιασμένες αυτοματοποιημένες κατασκευές, που συναντάς σε επιλεγμένους χώρους στάθμευσης στη Γερμανία. Αλλά δεν παύει να σου γουρλώνει τα μάτια η θέα ενός 5μετρου SUV, να κόβει βόλτες χωρίς άνθρωπο στο εσωτερικό του.

Get it on Google Play Download on the App Store