Το GR Yaris κερνάει σκόνη το Subaru WRX (+video)

Το GR Yaris έχει αποδείξει πως όχι απλά δεν κωλώνει να μπει σε κόντρες, αλλά συνήθως βγαίνει και νικητής. Ο συνδυασμός του τρικύλινδρου 1.6 τούρμπο και του συστήματος τετρακίνησης GR-Four, μαζί με το χαμηλό βάρος των 1.200+ κιλών, κάνει θαύματα τόσο στην ευθεία όσο και τις στροφές, δείχνοντας το δρόμο στο μοναδικό άλλο rally replica που κυκλοφορεί: το Subaru WRX.

Το ανώτερο πια «Scoobie» επιδόσεων, μετά την κατάργηση του STI, έχει 0.8 λίτρα και 1 κύλινδρο παραπάνω από το συμπατριώτη του, όμως η διαφορά στην ισχύ δεν είναι ανάλογη. Το WRX είναι μεν ισχυρότερο του GR Yaris, αλλά για μόλις 14 άλογα: 261 ίππους και 360 Nm παράγει ο G16E-GTS, με 275 άλογα και 350 Nm απαντάει ο FA24. Σε κάποιες αγορές μάλιστα, όπως τη Νοτίου Αφρικής από όπου μας έρχεται η αναμέτρηση, ο κινητήρας του Toyota είναι ισχυρότερος (266 άλογα στην προκειμένη, 272 στην Ιαπωνία). Ούτως ή άλλως, οι πιθανότητες γέρνουν εις βάρος του «Ρεξ» όταν μπουν στην κουβέντα το βάρος και το κιβώτιο.

Το Subaru εκτός από σημαντικά βαρύτερο (πάνω από 1.500 κιλά), έχει και το μειονέκτημα του να προσφέρεται μόνο με κιβώτιο CVT. Θεωρητικά, το Lineartronic προσφέρει απρόσκοπτη επιτάχυνση και αποτελεί ατού σε σχέση με το 6άρι χειροκίνητο του κορυφαίου Yaris, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται πως το μικρό Toyota δεν ιδρώνει καν όταν αναμετράται με το WRX. Πετάγεται καλύτερα στην εκκίνηση, παίρνει άνετο προβάδισμα και το διατηρεί, μέχρι που οι δυο Ιάπωνες περνούν τη γραμμή του τερματισμού στο 400άρι.

Get it on Google Play Download on the App Store