Το Mercedes-AMG One τραντάζει την άσφαλτο (+video)

To hypercar που διαθέτει κινητήρα Formula 1 και φέρνει την κορυφή του motorsport στους δημόσιους δρόμους, χρειάστηκε σχεδόν 6 χρόνια εξέλιξης και τεράστια κονδύλια από τη Mercedes, αλλά είναι πια έτοιμο. Το AMG One αλλάζει τα δεδομένα γύρω από τα όρια και την τεχνολογία των αυτοκινήτων παραγωγής, χαρίζοντάς μας παράλληλα μια μικρή γεύση από τις δυνατότητές του, στην ανάβαση του Goodwood Festival of Speed.

Η τεχνολογική προθήκη του «αστεριού» είναι εκ των πρωταγωνιστών της διάσημης διοργάνωσης, δείχνοντας στο διψασμένο και φιλοθεάμον κοινό τα ενεργά του αεροδυναμικά βοηθήματα, την ενεργή ανάρτηση και ένα δείγμα από την ισχύ του υβριδικού συνόλου, που αποτελείται από έναν υπετροφοδοτούμενο V6 κινητήρα 1.6 λίτρων, συνδυαζόμενο με ηλεκτρικό turbo και 4 ηλεκτροκινητήρες. O βενζινοκινητήρας παράγει 574 ίππους και είναι σύννομος με τις νόρμες Euro 6, έχοντας παράλληλα την ικανότητα να στροφάρει μέχρι τις 11.000 σ.α.λ.

Ένα ζευγάρι ηλεκτρικών μοτέρ μπροστά (ανά τροχό) συνθέτουν το άλλο μισό της μετάδοσης και συνεισφέρουν συνδυαστικά 326 ίππους, με τον τρίτο ηλεκτροκινητήρα να συνδράμει 163 ίππους στο στρόφαλο του 1.600άρη V6. O τέταρτος ηλεκτροκινητήρας απαρτίζει το ηλεκτρικό τούρμπο και προσθέτει άλλους 122 ίππους. Συνολικά, το τετρακίνητο και πεντακινητήριο One αποδίδει 1.063 ίππους και καλείται να κινήσει 1.695 κιλά, επιταχύνοντας στα πρώτα 100 χλμ./ώρα εντός 2,9 δλ. και στα πρώτα 200 χλμ./ώρα σε μόλις 7,0 δλ. Η κλιμάκωση του 7τάχυτου ημιαυτόματου κιβωτίου είναι περισσότερο προσανατολισμένη στις γεμάτες καμπύλες απόδοσης, παρά την επίτευξη τελικής ταχύτητας – εξ ου και τα 352 χλμ./ώρα που ανακοινώνει η Mercedes-AMG.

To κόστος του One υπολογίζεται στα 2,5 εκατ. ευρώ προ φόρων, για μια περιορισμένη παραγωγή της τάξης των 275 μονάδων – οι οποίες έχουν ήδη «φύγει»!

Get it on Google Play Download on the App Store