Το νέο Prius ρίχνει στο προηγούμενο MX-5! (+video)

Το Prius δεν ήταν ποτέ sportscar, αλλά η Toyota έδωσε στην τελευταία του γενιά τόση δύναμη, ώστε πλέον φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση αρκετά από αυτά. Το προηγούμενο Mazda MX-5 ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς πλέον βλέπει την πλάτη του υβριδικού οικογενειακού στο 400άρι!

Το νέο Prius φτάνει μέχρι τα 224 άλογα στην κορυφαία plug-in υβριδική έκδοση, αλλά μια χαρά δύναμη έχει και το full hybrid. Σε αυτό, ένας 2.0λιτρος ατμοσφαιρικός τετρακύλινδρος 152 ίππων και 188 Nm συνδυάζεται με ηλεκτρικό μοτέρ 113 ίππων και 202 Nm, για μια συνδυαστική απόδοση 197 ίππων. Το βάρος κρατιέται στα πολύ λογικά 1.405 κιλά, οπότε με σχεδόν 200 άλογα και λογική αντίσταση από τη ζυγαριά περιμένεις το Prius ΜΚ5 να έχει δυνατές επιταχύνσεις. Οι Ιάπωνες δεν ανακοινώνουν επιδόσεις, όμως κρίνοντας από τα 6,6 δλ. που θέλει το PHEV των 220 ίππων, μπορούμε να υποθέσουμε πως το υβριδικό κινείται λίγο πάνω από τα 7,0 δλ., γύρω στα 7,5 δλ.

Χρόνος που το φέρνει στα ίδια επίπεδα με το κορυφαίο MX-5 NC. Στην τρίτη γενιά Miata η ταχύτερη έκδοση φόραγε τον 2.0λιτρο MZR ατμοσφαιρικό τετρακύλινδρο, απόδοσης 160 ίππων και 188 Nm. Αμέσως-αμέσως βλέπουμε πως το roadster υπολείπεται 37 ίππων του Prius, έστω κι αν το βάρος είναι σημαντικά χαμηλότερο (1.165 κιλά). Πέραν της αυξημένης ισχύος, το Toyota έχει και το πλεονέκτημα της έξτρα ροπής του ηλεκτροκινητήρα, αλλά και της άμεσης απόκρισης. Παράλληλα, ο οδηγός του δεν έχει να ανησυχεί για αλλαγές σχέσεων, καθώς αναλαμβάνει το κιβώτιο eCVT. Στο ασύγκριτα πιο οδηγοκεντρικό MX-5, αντίθετα, όλα περνούν από το χέρι του ανθρώπου πίσω από τιμόνι. Η τεχνολογία, όμως, είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος.

Το Prius παίρνει μια άνετη νίκη στο 400άρι, ενώ μένει εντυπωσιακά κοντά στο MX-5 κατά τη διάρκεια του τεστ φρεναρίσματος και κρατήματος. Το Mazda κάνει την έκπληξη στην επιτάχυνση εν κινήσει (εκεί που θα περίμενες να κερδίσει άκοπα το «ηλεκτροπροωθούμενο» Prius), ενώ το συνολικό σκορ διαμορφώνεται στο 3-1 υπέρ του. Ωστόσο, δεν παύει να συνιστά έκπληξη τόσο το ότι χάνει από το Prius στο 0-400 μέτρα, όσο και οι «καρότσες» που μετράει.

Get it on Google Play Download on the App Store