Toyota Supra, Mazda MX-5 ή Honda NSX; (+video)

Η 5η γενιά της Toyota Supra έχει κατηγορηθεί από πολλούς ως «gaijin». Ξένος, παρείσακτος δηλαδή, ελέω της αδελφικής σχέσης με την BMW Z4. Πώς στέκεται λοιπόν απέναντι σε δυο κατεξοχήν made in Japan τοτέμ της αυτοκίνησης, όπως το MX-5 και το NSX;

Φυσικά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης επιδόσεων μεταξύ των τριών αυτοκινήτων. Ούτως ή άλλως, δεν είναι αυτός ο σκοπός της συνάντησής τους. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα ρομαντικό συναπάντημα, με κοινό παρανομαστή την πίσω κίνηση και την εξέλιξη των ειδών. Από το μοντέλο που έσωσε την roadster κατηγορία και έβαλε το fun to drive πρώτο ως προτεραιότητα, στο τελευταίο κεντρομήχανο supercar της χώρας (μέχρι την αναβίωσή του) και τον συνεχιστή ενός θρυλικού ονόματος, τα Miata-NSX-Supra έχουν πολύ περισσότερα κοινά σημεία από αυτά που δεν παρουσιάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.

Δείτε ακόμα: Όταν η Toyota Supra «έδερνε» τον ανταγωνισμό (+video)

Το MX-5 MK1 κινείται από έναν 1.600άρη κινητήρα 115 ίππων, που έχει να κινήσει μόλις 935 κιλά. Για τα δεδομένα του 1989, τα 8,7 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και τα σχεδόν 190 χλμ./ώρα τελικής ήταν πολύ καλά νούμερα. Τηρουμένων των αναλογιών, ακόμα και σήμερα θεωρούνται μια χαρά. Όμως η ουσία του διθέσιου Mazda δεν βρισκόταν ποτέ στις απόλυτες επιδόσεις, παρά στην επικοινωνία με τον άνθρωπο πίσω από το τιμόνι.

Κάτι αντίστοιχο πρέσβευε και το NSX, με την διαφορά ότι οι 280 ίπποι του 3.2 V6 VTEC ήταν ικανοί να εκθέσουν ακόμα και την Ferrari 355! Στα 5,2 δλ. για τα 100 χλμ./ώρα από στάση και τα 275 χλμ./ώρα τελικής, είναι σαφώς πιο κοντά στην Supra. Όμως και εδώ, η ανταμοιβή του οδηγού μέσω της μικρομετρικά ακριβούς συμπεριφοράς, με παράλληλη ευκολία στη χρήση, ήταν ο σκοπός ύπαρξης του -κατά πλειοψηφική γνώμη- καλύτερου Honda όλων των εποχών.

Διαβάστε επίσης: Honda NSX «διαλύει» Lamborghini Huracan (+video)

Η νέα Supra επιχειρεί να «παντρέψει» τις δυο τεχνοτροπίες. Εξαιρετικές επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 4,4 δλ., τελική 250 χλμ./ώρα με ηλεκτρονικό περιοριστή), έφεση στις πλαγιολισθήσεις και μελετημένο στήσιμο (κατανομή βάρους 50-50), έστω κι αν το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής προέρχεται από την Βαυαρία. Τρία αυτοκίνητα, ο οδηγός στο επίκεντρο. Ποιο επιλέγατε;

Get it on Google Play Download on the App Store