V10 έξαψη με Lexus LFA (+video)

Το LFA είναι ένα από τα supercar της παλαιάς σχολής, προ downsizing και τούρμπο. Εξελιγμένο με τρομακτική προσοχή στη λεπτομέρεια από Toyota και Yamaha, έχοντας ένα ατμοσφαιρικό δαίμονα κάτω από το καπό που στροφάρει στις 9.500 σ.α.λ. και παράγει ένα ανατριχιαστικό soundtrack. Μάλιστα, στροφάρει τόσο γρήγορα που η Lexus αναγκάστηκε να τοποθετήσει ψηφιακό κοντέρ, ώστε να προλαβαίνει το στροφόμετρο το «γάζωμά» του!

Στην εποχή των υπερσυμπιεστών και των ηλεκτροκινητήρων, ο διαπεραστικός ήχος ενός 10κύλινδρου κινητήρα να γλυκοκοιτάζει τις 10.000 σ.α.λ. αρκεί για να προκαλέσει ρήγμα στην πραγματικότητα. Αν προσθέσουμε στο μενού και τα ουρλιαχτά των ελαστικών, μαζί με τον καπνό που αφήνουν πίσω τους ενόσω το κεντρομήχανο (μεταξύ εμπρός άξονα και οδηγού είναι τοποθετημένο το μοτέρ) υπεραυτοκίνητο από την Ιαπωνία driftάρει, τότε μιλάμε για κανονικό δώρο προς τους λάτρεις της ατμόσφαιρας.

Ο υστερικός V10 των 4.8 λίτρων αποδίδει 560 ίππους στις 8.700 σ.α.λ.  και 480 Nm στις 6.800 σ.α.λ.επιταχύνοντάς το στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 3,6 δλ. και φτάνοντας μέχρι τα 326 χλμ./ώρα τελικής. Εδώ ο οδηγός αποδεικνύεται αρκετά πιο αργός, κάνοντας το LFA να απαιτήσει 4,4 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα, όμως ο ήχος φτάνει και περισσεύει για να μας αποζημιώσει. Μαζί με τις πλαγιολισθήσεις, βέβαια. Έστω κι αν η πρώτη προσπάθεια «στέφθηκε» με ένα μεγαλοπρεπέστατο τετακέ.

Get it on Google Play Download on the App Store