Βετεράνος Saab 9-3 2.0T διδάσκει νέοπες (+video)

H Saab μπορεί να έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ωστόσο τα αυτοκίνητά της παραμένουν γοητευτικά χάρη στον ξεχωριστό τους σχεδιασμό, αλλά και τους πολύ δυνατούς υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες τους. Υπερβολικά δυνατούς σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς τα σασί των σουηδικών αυτοκινήτων δεν έφερναν βόλτα τον καταιγισμό αλόγων, ενώ και ο εμπρός άξονας συναντούσε τεράστιες δυσκολίες με τη διαχείριση της ισχύος. Η υποστροφή θα εμφανιστεί με το παραμικρό αν αποφασίσεις να πιέσεις κάποιο 9-3 MK1 σε στροφές, αλλά στις ευθείες μπορεί να κάνει μεγάλες «ζημιές» ακόμα και σήμερα.

Η πρώτη γενιά του 9-3, κατά γενική ομολογία, είχε πολλή παραπάνω δύναμη από όση μπορούσε να κοντρολάρει. Ειδικότερα η κορυφαία έκδοση Viggen, με τον 2.3λτ. τούρμπο των 230 ίππων και 350 Nm, έβγαζε μούτρα πριν καν αρχίσει να παίρνει γωνία το τιμόνι. Στην ευθεία, όμως, έκανε το 0-100 χλμ./ώρα σε 6,8 δλ. και έφτανε μέχρι τα 250 χλμ./ώρα. Τη δόξα του «αεροπορικού» 9-3 (Viggen είναι ένα από τα μαχητικά αεροσκάφη της Saab) ζήλεψε ο ιδιοκτήτης του σπάνιου Monte Carlo (μόλις 195 παρήχθησαν) που θα δούμε, ο οποίος έχει τονώσει τον 2.0λιτρο τούρμπο με ένα 1ο στάδιο βελτίωσης.

Ο επαναπρογραμματισμός του εγκεφάλου είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ισχύος από τα 200 άλογα και 283 Nm ροπής, στους 230 ίππους και τα 340 Nm. Για αυτοκίνητο 20ετίας και λαμβάνοντας υπόψη το βρεγμένο οδόστρωμα, τα καταφέρνει περίφημα και σίγουρα μπορεί να σταθεί άνετα δίπλα σε νεότερα σπορ μοντέλα. Τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε λιγότερο από 7,3 δλ., το 100-200 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 20,42 δλ., ενώ οι 200άρες στο κοντέρ έρχονται χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό.

Get it on Google Play Download on the App Store