Οδήγηση δικύκλου με άδεια αυτοκινήτου: Τι επιτρέπεται

Με την έκδοση της υπουργικής απόφασης Δ30/A3/113358 (ΦΕΚ 1845/Β) στις 7 Μάϊου, ολοκληρώθηκαν πλέον όλες οι σχετικές ρυθμίσεις για την ισοδυναμία της άδειας οδήγησης αυτοκινήτου (Β) με την άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ, έως 50 κυβικά εκατοστά) και την άδεια οδήγησης ελαφρού δικύκλου (Α1, έως 125 κυβικά εκατοστά).

Ως αποτέλεσμα του συνόλου των νομοθετικών ρυθμίσεων των τελευταίων 2 μηνών, επιτρέπεται:

• Η οδήγηση μοτοποδηλάτων (κατηγορία ΑΜ) από οδηγούς που κατέχουν άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (Β) πάνω από έξι έτη και έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών, χωρίς να απαιτείται η έκδοση νέου εντύπου άδειας οδήγησης.

• Η οδήγηση ελαφρού δικύκλου (κατηγορία Α1) από οδηγούς που κατέχουν άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (Β) πάνω από 4 έτη, κατέχουν άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου πάνω από 4 έτη και έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών, χωρίς να απαιτείται η έκδοση νέου εντύπου άδειας οδήγησης.

• Η οδήγηση ελαφρού δικύκλου (κατηγορία Α1) από οδηγούς που κατέχουν άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (Β) πάνω από 6 έτη, έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών και έχουν παρακολουθήσει 5 μαθήματα πρακτικής εκπαίδευσης. Σε αυτή την περίπτωση και με την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών θα χορηγείται νέο έντυπο άδειας οδήγησης με την προσθήκη του κωδικού «121» στην κατηγορία Β.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΜΕ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών), κ. Σωτήρης Χατζίκος, δήλωσε:

«Ολοκληρώθηκε πλέον όλο το νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει την ισοδυναμία των αδειών οδήγησης στη χώρα μας. Όπως προκύπτει και από την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, διευκολύνοντας την πρόσβαση των πολίτων σε ένα προσιτό, αποτελεσματικό και ασφαλές μεταφορικό μέσο συμβάλλουμε αποφασιστικά στην βελτίωση της αστικής κινητικότητας και της οδικής ασφάλειας».

Get it on Google Play Download on the App Store