Σώματα ασφαλείας με VW ID.4 στην Αστυπάλαια

Ο μετασχηματισμός της Αστυπάλαιας σε «έξυπνο και αειφόρο» νησί με τη συνδρομή του Volkswagen Group, ξεκίνησε. Τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα, ανάμεσά τους το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αστυνομικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα, τέθηκαν σε κυκλοφορία στο νησί χθες το απόγευμα, παρόντων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του CEO του Volkswagen Group Herbert Diess και του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη. Εγκαινιάστηκαν επίσης τα πρώτα δημόσια και ιδιωτικά σημεία φόρτισης. Η εκδήλωση σηματοδότησε την έναρξη της μετάβασης της Αστυπάλαιας στον πλήρη εξηλεκτρισμό. Τα επόμενα χρόνια, το νησί επιδιώκει να μεταβεί στην έξυπνη και αειφόρο κινητικότητα και να εκμοντερνίσει πλήρως το ενεργειακό του σύστημα. Η Ελληνική Δημοκρατία και το Volkswagen Group υπέγραψαν σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding), τον περασμένο Νοέμβριο.

Σε αποστροφή της ομιλίας του σχετικά με το πρόγραμμα στην Αστυπάλαια, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε: «Οι μοναδικές μας συνεργασίες με το Volkswagen Group, μία από τις πιο δυναμικές και καινοτόμους αυτοκινητοβιομηχανίες του πλανήτη και τις ερευνητικές ομάδες των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Strathclyde, θα μας προσφέρουν πολύτιμη γνώση που θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε τα απαραίτητα κίνητρα για αλλαγή, στην πορεία μας για πιο καθαρό, πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μέλλον. Μαζί, θα δαμάσουμε τον άνεμο και τον ήλιο για να δώσουμε ενέργεια σε ένα πιο λαμπρό μέλλον.»

Ο Dr. Herbert Diess, CEO του Volkswagen Group, δήλωσε: «Η Αστυπάλαια είναι ένα πρότυπο νέων μεθόδων για το μέλλον, για την απολιγνιτοποίηση της Ευρώπης. Θα παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο τη μετάβαση στην ηλεκτροκινητικότητα και ποια είναι τα απαραίτητα κίνητρα για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού σε έναν αειφόρο, βιώσιμο τρόπο ζωής και την πράσινη ενέργεια, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Σε όλο τον κόσμο, η κλιματική προστασία κερδίζει συνεχώς έδαφος. Το Volkswagen Group οδηγεί τις εξελίξεις, προσφέροντας μία πλήρη γκάμα αειφόρου κινητικότητας – από αυτοκίνητα έως τρόπους φόρτισης και αειφόρες ενεργειακές λύσεις. Η Αστυπάλαια μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για έναν ταχύ ενεργειακό μετασχηματισμό, υποστηριζόμενο από τη στενή συνεργασία κυβερνήσεων και επιχειρήσεων.»

Μετάβαση στην πράσινη ενέργεια από τον ήλιο

Τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα θα χρησιμοποιηθούν από την Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τη Δημοτική Αρχή και στο αεροδρόμιο του νησιού. Η πώληση ηλεκτρικών οχημάτων σε ιδιώτες θα ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου. Οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα Volkswagen e-up!, ID.3 και ID.4 ενώ διαθέσιμο θα είναι και το SEAT MÓ eScooter 125. Η μετάβαση στην ηλεκτροκινητικότητα θα υποστηριχθεί επιπρόσθετα από την ελληνική κυβέρνηση με ελκυστικές επιδοτήσεις, ενώ σε ένα επόμενο βήμα, θα παρουσιαστούν νέες, σύγχρονες υπηρεσίες μετακίνησης. Ως παγκόσμια εταιρεία κινητικότητας, το Volkswagen Group παρέχει πλήρη γκάμα μελλοντικών λύσεων στον τομέα αυτόν, ανάμεσά τους κορυφαίας τεχνολογίας ενεργειακές λύσεις της MAN SE.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε λεπτομέρειες για τη μετάβαση της Αστυπάλαιας στην πράσινη ενέργεια. Το ενεργειακό σύστημα του νησιού θα μετασχηματιστεί με βάση τις ανανεώσιμες πηγές σε δύο φάσεις: Μέχρι το 2023, ένα νέο ηλιακό πάρκο θα παρέχει 3 MW πράσινης ενέργειας, καλύπτοντας το 100% της απαιτούμενης ενέργειας για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων και περισσότερο από 50% της απαιτούμενης συνολικά ενέργειας του νησιού. Μέχρι το 2026, το νέο ενεργειακό σύστημα θα επεκταθεί περαιτέρω, στην κάλυψη άνω του 80% της συνολικής απαιτούμενης ενέργειας. Επιπλέον, ένα σύστημα αποθήκευσης με μπαταρίες, θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση του δικτύου και θα κάνει πλήρη χρήση του ηλιακού πάρκου. Ως αποτέλεσμα, η εκπομπή ρύπων CO2 του ενεργειακού συστήματος του νησιού θα μειωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα το κόστος ενέργειας δυνητικά θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 25%. Σήμερα, το νησί τροφοδοτείται με ενέργεια που παράγουν πετρελαιογεννήτριες.

Την επόμενη πενταετία, η Αστυπάλαια θα μετασχηματιστεί σε ένα έξυπνο και αειφόρο νησί. Η αυτοκίνηση θα είναι ηλεκτρική, τροφοδοτούμενη από καθαρή ενέργεια που θα παράγεται τοπικά. Ο συνολικός στόχος είναι μία σύγχρονη μορφή κινητικότητας με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ακαδημαϊκή μελέτη θα παρακολουθεί τον ενεργειακό μετασχηματισμό

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Σκωτία, θα παρακολουθούν, αξιολογούν και θα συνεισφέρουν στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Αστυπάλαιας. Μία σειρά από έρευνες θα αποτυπώσει τις γενικότερες απόψεις απέναντι στην ηλεκτροκινητικότητα και την ετοιμότητα στη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, παρέχοντας μία βαθύτερη κατανόηση των σημαντικών θετικών μοχλών αλλά και εμποδίων για τον μετασχηματισμό. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της σχετικής μελέτης θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας μετάβασης στην ηλεκτροκινητικότητα, σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Get it on Google Play Download on the App Store