Συνελήφθη σπείρα που έκλεβε καταλύτες (+video)

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αποδομήθηκαν στο πλαίσιο πολύμηνων μεθοδικών αστυνομικών ερευνών δύο εγκληματικές οργανώσεις τα μέλη των οποίων διέπρατταν συστηματικά κλοπές καταλυτών από αυτοκίνητα σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Συνελήφθησαν, πρωινές την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή των Αχαρνών και του Ζεφυρίου 12 μέλη των οργανώσεων και συγκεκριμένα 11 ημεδαποί (από 21 έως 45 ετών) και 25χρονη ημεδαπή, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά στελέχη.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα των διακεκριμένων κλοπών, των φθορών ξένης ιδιοκτησίας, της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμη ένα άτομο τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.

Όπως προέκυψε οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2022, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε δύο εγκληματικές οργανώσεις με διαρκή δράση και διακριτούς και εναλλασσόμενους ρόλους, με αντικείμενο την αφαίρεση καταλυτών από αυτοκίνητα σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης τους, ο οποίος ήταν πανομοιότυπος και για τις δύο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη τους με ορμητήριο το Ζεφύρι και διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, κυρίως βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες, προσέγγιζαν σταθμευμένα οχήματα και με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού (ηλεκτρικοί κόφτες κ.λπ.), αφαιρούσαν τους καταλύτες των εξατμίσεων τους. Σε πολλές περιπτώσεις προκειμένου να επιτύχουν το σκοπό τους προκαλούσαν εκτεταμένες φθορές στα οχήματα – στόχους.

Ως «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα χρησιμοποιούσαν οχήματα που ανήκαν σε εταιρείες ενοικιάσεων, ενώ αμέσως μετά τις κλοπές παρέδιδαν τα κλοπιμαία σε έτερα μέλη τα οποία είχαν επιφορτιστεί με το ρόλο της φύλαξής τους και της μετέπειτα διοχέτευσής τους. Στη συνέχεια, τα μέλη αυτά είχαν αναπτύξει το κατάλληλο δίκτυο πελατών όπου πωλούσαν τα κλοπιμαία, αποκομίζοντας μεγάλα  οικονομικά οφέλη, τα οποία διαμοιράζονταν στα μέλη των οργανώσεων.

Σημειώνεται ότι, η προτίμηση τους στο συγκεκριμένο εξάρτημα αυτοκινήτων δεν είναι τυχαία, καθώς, ανάλογα με τον τύπο του οχήματος, την παλαιότητα, αλλά και το καύσιμο που χρησιμοποιεί, παρουσιάζει διαφορετική περιεκτικότητα σε πολύτιμα μέταλλα όπως ρόδιο, παλλάδιο και πλατίνα η τιμή των οποίων τα τελευταία χρόνια προσεγγίζει ακόμα και τις τιμές του χρυσού.

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα, εξιχνιάστηκαν –58περιπτώσεις κλοπών και 2 απόπειρες κλοπής, με το συνολικό οικονομικό όφελος, που αποκόμισε η πρώτη εγκληματική οργάνωση, να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 20.000 ευρώ, ενώ για τη δεύτερη τα 10.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων διενεργήθηκαν 11 νομότυπες έρευνες σε κατοικίες, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν:

  • 5.075 ευρώ
  • δυο αυτοκίνητα
  • 43 καταλύτες αυτοκίνητων και τελικό μέρος εξάτμισης
  • όπλο κρότου και πτυσσόμενο γκλοπ
  • πλήθος εργαλείων κοπής, καθώς και τηλεφωνικών συσκευών

Στις αστυνομικές επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, την Yποδιεύθυνση Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων, τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, καθώς και αστυνομικοί από τα Τμήματα Ασφαλείας της Βορειοανατολικής Αττικής. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζονται.

Παρακολουθείστε παρακάτω και βίντεο από επιχείρηση:

Get it on Google Play Download on the App Store