Τέλος τα αυτοκίνητα βενζίνης & ντίζελ στην Ελλάδα από το 2030!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε «βόμβα μεγατόνων» στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ανακοινώνοντας το τέλος της πώλησης αυτοκινήτων ντίζελ και βενζίνης από το 2030!

Ο πρωθυπουργός της χώρας εξήγγειλε την κατάργηση όλων των νέων μοντέλων με θερμικούς κινητήρες άμα τη αφίξει της επόμενης δεκαετίας, αλλά ουσιαστικά και της ηλεκτροποίησης όλων των ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έως το 2025! Συγκεκριμένα, από το ’25 και μετά όλα τα νέα ταξί σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα, μαζί με το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι είτε ηλεκτρικά είτε οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων (υδρογονοκίνητα, για παράδειγμα). Πέντε χρόνια αργότερα, θα έρθει το «μπλόκο» στη διάθεση θερμικών μοντέλων.

«Ξέρω ότι οι στόχοι αυτοί είναι φιλόδοξοι, είναι όμως αναγκαίοι και με το σχέδιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας μπορούν να γίνουν και ρεαλιστικοί», είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του υπουργικού με αφορμή την παρουσίαση σε αυτό, σειράς πρωτοβουλιών για τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στη μάχη για την κλιματική αλλαγή. Η πρώτη αφορά το κλιματικό νόμο, που αποκτά και η Ελλάδα. Οι υπόλοιπες αφορούν τη δεύτερη φάση αδειοδοτικής απλοποίησης των ΑΠΕ, το καθεστώς ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς και για το πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αποθήκευσης ενέργειας.

Ο κλιματικός νόμος θα αποτελέσει το εθνικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα αποτυπωθεί η ανάγκη για μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων στην ατμόσφαιρα κατά 55%, σε ορίζοντα 10ετίας. Κίνηση απαραίτητη, προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα μας με την ευρωπαϊκή πολιτική «FitFor55» έως το 2030, που αποσκοπεί στην επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα στην Ε.Ε. μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Πέρα από τις μεταφορές, μεταστροφή στις «καθαρές» πηγές ενέργειας θα κληθούν να κάνουν και τα νοικοκυριά. Από το 2023 καταργούνται οι καυστήρες πετρελαίου στις νέες οικοδομές, όπου φυσικά υπάρχει η υποδομή για φυσικό αέριο.

Get it on Google Play Download on the App Store