Το πρώτο λεωφορείο υδρογόνου στους δρόμους της Αθήνας

Πρεμιέρα για τα υδρογονοκίνητα αστικά λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας, έπειτα από την επιτυχημένη παρουσία του Urbino 12 Hydrogen σε δοκιμαστικά δρομολόγια εντός της ελληνικής πρωτεύουσας. Ένα πρωτοποριακό αστικό που παραχωρήθηκε στην Ο.ΣΥ. από τη Solaris A.E., κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το Urbino 12 Hydrogen κυκλοφορούσε τον τελευταίο μήνα στο κέντρο της Αθήνας, εκτελώντας τη κυκλική διαδρομή Άνω Πατήσια – Ζάππειο και μεταφέροντας καθημερινά εκατοντάδες επιβάτες δωρεάν. Το Hydrogen ανήκει στην τυπική κατηγορία 12μετρων αστικών χαμηλοδάπεδων οχημάτων, με δυνατότητα μεταφοράς έως 37 καθήμενων επιβατών, ενώ παράλληλα προσφέρει 3 δίφυλλες πόρτες και ηλεκτρική ράμπα στη μεσαία για τη διευκόλυνση επιβίβασης-αποβίβασης ΑΜΕΑ, καμπίνα με σύστημα βεβιασμένου αερισμού, αντλία θερμότητας και θερμαντικά σώματα, ανατομικά καθίσματα, εσωτερικό φωτισμό με λάμπες LED ρυθμιζόμενης έντασης και σύστημα επιγονάτισης για τη διευκόλυνση της εισόδου-εξόδου των επιβατών.

Το σύστημα κίνησης βασίζεται στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου, οι οποίες τροφοδοτούν με ενέργεια δυο ηλεκτροκινητήρες τοποθετημένους στον πίσω άξονα (ένας ζευγάρι τροχών, με 168 ίππους έκαστος). Πέντε δεξαμενές υδρογόνου αποθηκεύουν συνολικά 1.560 λίτρα καυσίμου (312 λίτρα η κάθε μια) Ο οδηγός από τη μεριά του έχει στη διάθεσή του -μεταξύ άλλων- τα συστήματα ECAS και EBS, που αναλαμβάνουν αντίστοιχα τη ρύθμιση των αναρτήσεων και του φρεναρίσματος/ευστάθειας.

«Αρχίσαμε τη δοκιμή υδρογονοκίνητων λεωφορείων προκειμένου να διαπιστώσουμε τη συμπεριφορά τους στις συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά και για να εξετάσουμε τον τρόπο προετοιμασίας των εγκαταστάσεών μας για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της υδρογονοκίνησης» δήλωσε ο Στέφανος Αγιάσογλου, διευθύνων σύμβουλος της Ο.ΣΥ. Α.Ε. «Το μέλλον στις μεταφορές είναι το υδρογόνο και πάνω στο όχημα που δοκιμάσαμε ενδεχομένως να στηριχθεί το μέλλον των οδικών συγκοινωνιών. (…) Η πιλοτική λειτουργία λεωφορείων υδρογόνου είναι σημαντική γιατί – όπως έχει αποδειχθεί και από τις αντίστοιχες δοκιμές ηλεκτροκίνητων οχημάτων – οδηγεί και στην αναδιοργάνωση των αμαξοστασίων μας καθιστώντας την ΟΣΥ ΑΕ μια σύγχρονη εταιρεία, αντίστοιχη με αυτές προηγμένων χωρών» είπε ο κ. Αγιάσογλου.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στα πρώτα πιλοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα για τη χρήση υδρογόνου στις μεταφορές, η Ο.ΣΥ. Α.Ε. θα έχει σύντομα στον στόλο της 3 τέτοια οχήματα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, τόσο σε Αθήνα όσο και Θεσσαλονίκη, «τρέχουν» διαγωνισμοί για την προμήθεια νέων αστικών λεωφορείων.

Πηγή φώτο: Solaris, ΑΠΕ-ΜΠΕ, LiFO

Get it on Google Play Download on the App Store