Στα χνάρια των WRC το υδρογονοκίνητο GR Yaris (+video)

Όλοι οι κατασκευαστές αναζητούν εναλλακτικές πηγές καυσίμων, με την συντριπτική πλειονότητα να στρέφεται στην ηλεκτροκίνηση. Η Toyota, αντίθετα, δεν επικεντρώνεται μόνο εκεί, αλλά ψάχνει τη βιώσιμη λύση που θα επιτρέψει στους θερμικούς κινητήρες να επιβιώσουν. Το υδρογόνο φαίνεται πως είναι η απάντηση στις μηχανές εσωτερικής καύσης, με το πειραματικό GR Yaris να προτάσσει σθεναρά επιχείρημα υπέρ τους.

Το υδρογονοκίνητο hot hatch βρέθηκε στο ράλλυ του Βελγίου, στα πλαίσια του 10ου γύρου για το πρωτάθλημα του WRC. Ο πρόεδρος της Toyota, Akio Toyoda, πήρε θέση πίσω από το τιμόνι, έχοντας για συνοδηγό τον 4 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Juha Kankkunen! Ο Φινλανδός έχει γράψει ιστορία με την ιαπωνική ομάδα, ξεκινώντας την καριέρα του εκεί το 1983 και πανηγυρίζοντας τον τέταρτο τίτλο του μια δεκαετία μετά, με την Celica GT-Four ST185. Toyoda και Kankkunen έκαναν ένα αναγνωριστικό πέρασμα, πριν από την έναρξη του αγώνα, δείχνοντας στον κόσμο πως υπάρχει ζωή και πέρα από την ηλεκτροκίνηση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ιάπωνας, «ο κινητήρας ακούγεται σαν κινητήρας! Το αυτοκίνητο είναι πολύ ευχάριστο στην οδήγηση και, θέλω να πιστεύω, πως καταφέραμε να υπογραμμίσουμε επί ευρωπαϊκού εδάφους, ότι το υδρογόνο αποτελεί επιλογή στο στόχο για επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων». Ο Kankkunen με τη σειρά του δήλωσε: «Ο υδρογονοκινητήρας παράγει κανονικότατα ροπή, χωρίς καμία διαφορά από τον βενζινοκινητήρα. Πιστεύω πως το υδρογόνο είναι ο δρόμος για να πετύχουμε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα όχι μόνο στους αγώνες, αλλά και στα αυτοκίνητα παραγωγής».

Το GR Yaris H2 χρησιμοποιεί τον ίδιο 1.600άρη τρικύλινδρο τούρμπο, με τις κατάλληλες μετατροπές στο κύκλωμα καυσίμου. Προς το παρόν, όμως, η Toyota δεν ανακοινώνει τεχνικά χαρακτηριστικά.

Get it on Google Play Download on the App Store