Η τεχνολογία F1 του νέου μοτέρ της Maserati (+video)

H Maserati εισήλθε επιτέλους σε νέα εποχή, με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Η MC20 ήρθε να επαναφέρει την λάμψη στην «Τρίαινα», με τεχνολογία και επιδόσεις που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις Ferrari. Μάλιστα, ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό όχι μόνο θυμίζει «Cavallino Rampante», αλλά είναι εμπνευσμένο από τη Scuderia!

O 3.0 V6 twinturbo Nettuno (Ποσειδώνας) παράγει 630 ίππους στις 7.500 σ.α.λ. και 730 Nm στις 3.000-5.500 σ.α.λ., με την ειδική απόδοση να φτάνει τους 210 ίππους/λίτρο και τον κόφτη να βρίσκεται στις 8.000 σ.α.λ. Η περιεχόμενη γωνία μεταξύ των δυο πλευρών του V είναι 90 μοίρες, η συμπίεση ανέρχεται στο 11:1, η σχέση διαμέτρου x διαδρομής ορίζεται στα 88 x 82 χλστ. (υπερτετράγωνη διάταξη δηλαδή, εξ ου και η όρεξη για στροφάρισμα), η πίεση ψεκασμού φτάνει τα 350 bar και το βάρος της όλης κατασκευής περιορίζεται σε λιγότερο από 220 κιλά. Εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, αν μη τι άλλο. Ωστόσο, μία συγκεκριμένη τεχνολογία αποτελεί highlight και πρωτιά για κινητήρα αυτοκινήτου παραγωγής.

Διαβάστε επίσης: Διάμετρος x διαδρομή: Ποια είναι η καλύτερη αναλογία; (+video)

Ο Nettuno ενσωματώνει την τεχνοτροπία του προθαλάμου. Μία εφαρμογή που είχαμε αναλύσει εκτενώς σε προηγούμενο άρθρο και χρησιμοποιείται ευρέως από πολλές ομάδες της Formula 1, μεταξύ των και η Scuderia Ferrari. O Jason Fenske του Engineering Explained, μας εξηγεί με πάσα λεπτομέρεια και τη θέρμη των μαθηματικών πώς ακριβώς λειτουργεί. Εμείς θα αποφύγουμε τις πολυπλοκότητες και θα κάνουμε μια σύνοψη. Ο ολοκαίνουργιος κινητήρας της Maserati διαθέτει έμμεσο και άμεσο ψεκασμό. Ο ψεκασμός στους αυλούς εισαγωγής επιτρέπει την ομαλότερη μίξη με τον αέρα και τη διάχυση του καυσίμου, ενώ ο άμεσος φροντίζει για την ταχύτατη πλήρωση του θαλάμου και μοριοποίηση του μίγματος κατά την ανάφλεξη.

Δείτε ακόμα: Νέα υβριδική Maserati Ghibli 2.0λτ. 330 PS (+video)

Ο προθάλαμος είναι μόλις 1,5 κ.εκ. και πολύ μικρότερος σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούν τα μοτέρ F1 (500 κ.εκ.), κάτι απολύτως λογικό. Εδώ σκοπός δεν είναι μόνο η βέλτιστη επίτευξη ισχύος, αλλά η ομαλή λειτουργία, η καμπύλη ροπής, ο περιορισμός κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων κλπ. Σύμφωνα με την πατέντα των Ιταλών, υπάρχουν 6-9 οπές διαμέτρου από 0,8 έως 1,1 χλστ. έκαστη. Από αυτές, διαχέεται το καύσιμο στον κύλινδρο. Δυο μπουζί φροντίζουν για την ανάφλεξη. Ένα που «ανάβει» κανονικά, στο θάλαμο καύσης, κι ένα δεύτερο στον προθάλαμο. Αυτοί οι δυο αναφλεκτήρες, σε συνδυασμό με τις οπές και τον διπλό ψεκασμό του καυσίμου είναι που καθιστούν καινοτόμο τον Nettuno.

Διαβάστε επίσης: Η τεχνολογία Formula 1 της Toyota Supra

Τα δυο μπουζί είτε λειτουργούν με καθυστέρηση, είτε ταυτόχρονα, είτε μόνο το ένα αναλόγως στροφών, θερμοκρασίας κινητήρα και φορτίου. Η Maserati υποστηρίζει πως η λειτουργία του προθαλάμου μειώνει τις εκπομπές ρύπων και την κατανάλωση κατά 30%, συνδράμοντας στην επίτευξη ίδιων αριθμών ισχύος με ένα μοτέρ 25% μεγαλύτερο σε χωρητικότητα. Χάρις σε αυτή την τεχνολογία, συνδυάζει επιδόσεις της τάξης των 2,9 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα, 8,8 δλ. για το 0-200 χλμ./ώρα και τελική 325 χλμ./ώρα, με μέση κατανάλωση 11,6 λίτρων/100 χλμ. και εκπομπές ρύπων 262 γρ.CO2/χλμ.

Get it on Google Play Download on the App Store