Η Toyota Supra που ντριφτάρει μόνη της (+video)

Οι εκπομπές ρύπων και η διάδοση της ηλεκτροκίνησης μονοπωλούν το ενδιαφέρον της επικαιρότητας, ωστόσο δεν θα πρέπει να αμελούμε το κεφάλαιο των αυτόνομων οχημάτων. Η μεθεπόμενη μέρα της αυτοκίνησης, αφ’ ης στιγμής που τα EVs συνθέτουν την αυριανή, εξελίσσεται και δοκιμάζεται εντατικά, προκειμένου στο μέλλον να εξαλειφθεί η μεγαλύτερη αιτία πρόκλησης ατυχημάτων/δυστυχημάτων: ο ανθρώπινος παράγοντας. Μια Supra MK5 βοηθά το έργο της επιστήμης, προσφέροντας δεδομένα και θέαμα.

Το Toyota Research Institute εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη αντίληψης των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης, ακόμα και σε σενάρια που περιλαμβάνουν απώλεια πρόσφυσης ή απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. Το TRI ουσιαστικά «εκπαιδεύει» τα ηλεκτρονικά στις δύσκολες καταστάσεις, μέσω μιας στριφτερής διαδρομής με εμπόδια από τα οποία η Supra περνάει με το πλάι. Σκοπός του προγράμματος δεν είναι η διασκέδαση, ούτε η εξασφάλιση fun to drive χαρακτήρα στα αυτόνομα οχήματα. Όπως δηλώνουν οι ιθύνοντες νόες του προγράμματος, οι μικρομετρικές κινήσεις σε τιμόνι και γκάζι που απαιτεί μια ελεγχόμενη πλαγιολίσθηση «ακονίζουν» το χρόνο, τον τρόπο και την εγγύτητα αντίδρασης  των συστημάτων.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, η τράπεζα δεδομένων εμπλουτίζεται και καθιστά ικανότερο το αυτοκίνητο στη διαχείριση μιας κατάστασης όπου θα κληθεί να κάνει μια απότομη τιμονιά (για να αποφύγει άλλο όχημα ή πεζό, ας πούμε), να διατηρήσει τη συνοχή του σε τυχόν απώλεια πρόσφυσης (υπερστροφή που μπορεί να προκληθεί από την προαναφερθείσα απότομη αλλαγή κατεύθυνσης ή πέρασμα από μαύρο πάγο) και να διορθώσει την πορεία του, με τις κατάλληλες δόσεις inputs σε τιμόνι και γκάζι. Για παράδειγμα, το ερευνητικό ινστιτούτο της Toyota δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή της υπερδιόρθωσης, που απορρέει από το υπερβολικό ανάποδο. Κίνηση που επιδεινώνει την κατάσταση και στέλνει το όχημα στην απέναντι πλευρά, προκαλώντας εν δυνάμει μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι αν έμενε ανεξέλεγκτος ο πίσω άξονας.

Τα αυτόνομα ντριφταρίσματα της Supra προκύπτουν από ακριβείς κινήσεις σε τιμόνι και γκάζι, λειτουργώντας σαν ένα είδος σχολής ασφαλούς οδήγησης για τα λογισμικά των αυτόνομων συστημάτων. Το προσφερόμενο θέαμα, τώρα, είναι μια πολύ ευχάριστη και καλοδεχούμενη «παρενέργεια».

Get it on Google Play Download on the App Store