Καύσιμο από ηφαίστεια δοκιμάζει η Koenigsegg

Κατά κοινή παραδοχή όποτε παρουσιάζει νέο μοντέλο η τεχνολογία ο Christian von Koenigsegg, η αυτοκινητοβιομηχανία σταματάει προσωρινά τις δραστηριότητες και θαυμάζει. Στο «ραντάρ» του Σουηδού γκουρού της μηχανολογίας μπήκαν τα εναλλακτικά καύσιμα – και πιο εναλλακτικά από αυτά με βάση τις εκκρίσεις ηφαιστείων, δεν γίνεται!

Το ενδιαφέρον του von Koenigsegg κέντρισε μια ισλανδική εταιρία, ονόματι Carbon Recycling International, και το εξαιρετικά εύηχο καύσιμο που παράγει στις εγκαταστάσεις της: το Vulcanol. Βάσει συνθετικών και απόδοσης στην ελληνική, μεταφράζεται ως «βουλκανόλη» ή «ηφαιστόλη» (καλύτερα βουλκανόλη). Η βουλκανόλη, λοιπόν, όπως δηλώνει και το όνομά της αποτελεί ένα είδος αιθανόλης που παράγεται από τα ηφαίστεια. Όχι από τη λάβα, βέβαια, αλλά από τις εκπομπές διοξειδίων του άνθρακα. Η Carbon Recycling International (CRI) εφηύρε έναν τρόπο συλλογής CO2 από ημιενεργά ηφαίστεια και μετατροπής τους σε μεθανόλη. Η μετατροπή βασίζεται στους γεωθερμικούς πίδακες αερίων, που βρίσκονται εν αφθονία στην Ισλανδία.

Το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Svartsengi αξιοποιεί την ηφαιστειακή δραστηριότητα, «δαμάζοντας» τις εκλύσεις τους προς όφελος της παραγωγής ηλεκτρισμού. Είναι μια από τις έξι γεωθερμικές μονάδες παραγωγής ενέργειας στην Ισλανδία και εδρεύει πολύ κοντά με τη CRI, η οποία χρησιμοποιεί τον ηλεκτρισμό των «γειτόνων» για το διαχωρισμό των μορίων του νερού, ώστε να προκύψει υδρογόνο. Αυτό το υδρογόνο αναμειγνύεται με το ανακυκλωμένο CO2 και προκύπτει το Vulcanol. Με απλοϊκά λόγια, έχουμε να κάνουμε με μια παραλλαγή της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου, σε βελτιωμένη μορφή.

Η εν λόγω μεθανόλη παράγεται εδώ και αρκετό καιρό, έχοντας προσελκύσει πέρα από το ενδιαφέρον του Koenigsegg και αυτό της Geely. Οι Κινέζοι εξετάζουν εναλλακτικές για την τροφοδότηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, στους οποίους ο Σουηδός δείχνει την πίστη του. Ηλεκτρικό Jesko ή Regera δεν θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα, καθώς «θα ήταν τουλάχιστον 500 με 600 κιλά βαρύτερα. Οπότε όταν επιταχύνεις, επιβραδύνεις ή στρίβεις, η διαφορά σε σχέση με το ίδιο αυτοκίνητο και Μ.Ε.Κ. κάτω από το καπό είναι τεράστια.»

Get it on Google Play Download on the App Store