Τα πρώτα θερμαινόμενα φανάρια είναι γεγονός (+video)

Τα φωτιστικά σώματα των αυτοκινήτων απέχουν πολύ πια από τους απλούς λαμπτήρες αλογόνου. Αυτόματα ρυθμιζόμενες δέσμες, τεχνολογία full LED και Matrix, πρωτόγνωρα επίπεδα ορατότητας και διαύγειας. Ωστόσο, υπάρχουν τομείς που η απλή λάμπα καταφέρνει να υπερτερεί.

Ο πρώτος, είναι η φυσικότητα του φωτός. Αυτό το απαλό λευκό, που μπορεί να μην φωτίζει το ίδιο καλά ή μακριά, αλλά αποτελεί πιο εύπεπτη ποσότητα για το μάτι. Ο έτερος λόγος, είναι τεχνικός. Και σαφώς πιο χρηστικός. Οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν λιγότερο, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και πολύ καλύτερη αποδοτικότητα. Στο πλαίσιο της ανώτερης φιλοσοφίας λειτουργίας τους, εκπέμπουν σαφώς μικρότερα ποσά θερμότητας. Υπό κανονικές συνθήκες, μιλάμε για πλεονέκτημα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι ή όταν το ποσοστό υγρασίας είναι υψηλό όμως, η τεχνολογία γυρίζει «μπούμερανγκ».

Η θερμότητα της απλής λάμπας λιώνει το χιόνι από το φανάρι και εμποδίζει τον σχηματισμό φιλμ υγρασίας. Τα υπερσύγχρονα LED και Matrix αντίθετα, προϋποθέτουν ανθρώπινο χέρι για τις ίδιες ενέργειες. Ο οδηγός καλείται να κατέβει μέσα στο ψύχος και να καθαρίσει τα φανάρια, κίνηση που σύμφωνα με έρευνες κάνουν ελάχιστοι, προτιμώντας να οδηγούν με μειωμένη ορατότητα παρά να βγουν από τη θαλπωρή της καμπίνας. Η φινλανδική εταιρία τεχνολογίας Canatu, έρχεται να δώσει την λύση με μια απλούστατη πατέντα. Το όνομά της: θερμαινόμενα φανάρια!

Μια σειρά από μικρές και πρακτικά αόρατες αντιστάσεις, τοποθετούνται μέσα στο κρύσταλλο. Όπως ακριβώς στο πίσω παρμπρίζ, δηλαδή. Η ενεργοποίησή τους γίνεται αυτόματα, όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει κάτω από ένα προκαθορισμένο όριο,  ή χειροκίνητα. Η τεχνολογία CNB της Canatu μπορεί να πάρει οποιοδήποτε σχήμα και συνδράμει επίσης στη λειτουργία των καμερών και των ραντάρ, που χρησιμοποιούν τα επικουρικά συστήματα ασφαλείας. Κατ’ αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους και αυξάνει τα επίπεδα ενεργητικής ασφάλειας, αποτρέποντας εσφαλμένες διαγνώσεις καταστάσεων.

 

Get it on Google Play Download on the App Store