Τα SUV με το πιο εξελιγμένο σύστημα 48V Hybrid

Συνδυάζοντας τη φιλοσοφία δύο διαφορετικών τύπων υβριδικών συστημάτων, η Jeep δημιούργησε το πιο εξελιγμένο σύστημα. Άλλωστε η Jeep κινείται με ταχύτητα στον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας της. Ήδη στην Ευρώπη το σύνολο των επιβατικών της μοντέλων είναι διαθέσιμα και με εξηλεκτρισμένες επιλογές, ενώ στόχος είναι το 100% των πωλήσεων της Jeep στην Ευρώπη να αφορά σε εξηλεκτρισμένα μοντέλα. Μετά το Plug-in Hybrid σύστημα 4xe, το οποίο πλέον εφοδιάζει αποκλειστικά όλες τις εκδόσεις 4×4 των μοντέλων της, η Jeep προχώρησε στο e-Hybrid, ενός υβριδικού συστήματος 48V για να κινεί τις 2κινητες εκδόσεις των Renegade και Compass.

Μεταξύ δύο κόσμων

Η ανάπτυξη του εξηλεκτρισμού έχει οδηγήσει σε μια σειρά τύπων υβριδικών συστημάτων. Στις περιπτώσεις που η μπαταρία δεν φορτίζεται και μέσω παροχής ρεύματος (plug-in hybrid) οι δύο κυριότερες κατηγορίες είναι τα Mild Hybrid συστήματα (MHEV) στα 48V και τα Full Hybrid (HEV) που συνήθως λειτουργούν σε αρκετά υψηλότερη τάση. Από τη μία πλευρά είναι τα MHEV που είναι σχετικά απλά στην κατασκευή και προσφέρουν χαμηλότερη κατανάλωση και εκπομπές ρύπων σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα, όμως δεν έχουν την ισχύ να κινήσουν αμιγώς ηλεκτρικά το όχημα. Τα HEV έχουν αυτή τη δυνατότητα -έστω και για περιορισμένη απόσταση- αλλά έχουν μια αρκετά βαρύτερη και ακριβότερη κατασκευή. Σκοπός της Jeep με το e-Hybrid είναι να προσφέρει ένα υβριδικό σύστημα που θα αντλεί από τις δύο παραπάνω επιλογές τα καλύτερα τους στοιχεία. Για να το πετύχει αυτό η Jeep ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

Κορυφαία αποδοτικότητα

Καρδιά του e-Hybrid είναι ένας νέος τετρακύλινδρος Turbo βενζινοκινητήρας 1.5 λίτρων που λειτουργεί στον κύκλο Miller για υψηλότερη θερμοδυναμική απόδοση. Στη θεωρία, ο κύκλος Miller θυμίζει αρκετά το κύκλο Atkinson που χρησιμοποιείται ευρέως από υβριδικά μοντέλα, με τη διαφορά ότι ο κύκλος Miller συνδυάζεται με turbo. Παράλληλα, με το συγκεκριμένο κύκλο, η Jeep βελτιστοποίησε περαιτέρω την αποδοτικότητα του συνόλου μέσω ενός συστήματος άμεσου ψεκασμού υπερύψηλής πίεσης 350 bar (ενώ συνήθως σε κινητήρες βενζίνης με άμεσο ψεκασμό η τιμή είναι γύρω στα 200 bar), αλλά και επίσης εξαιρετικά υψηλή για τον τύπο του κινητήρα (Turbo βενζίνης) σχέση συμπίεσης (12,5:1). Η απόδοση του θερμικού κινητήρα είναι 130 ίπποι και 240 Nm ροπής μόλις στις 1.500 σ.α.λ.

Ισχυρός ηλεκτροκινητήρας και αποδοτικό αυτόματο κιβώτιο

Ο θερμικός κινητήρας συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες. Ο πρώτος είναι τύπου BSG (Belt-Driven Starter Generator) και έχει βασικό ρόλο την εκκίνηση του κινητήρα κατά τη διαδικασία του stop&start, ενώ λειτουργεί και σαν γεννήτρια για τη φόρτιση του συστήματος. Ο δεύτερος ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται μεταξύ του θερμικού κινητήρα και του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων. Έχει απόδοση 15kW (20 ίπποι) και 135 Nm ροπής, χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να κινεί το όχημα χωρίς της αρωγή του θερμικού κινητήρα. Η τοποθέτηση του ηλεκτροκινητήρα επιτρέπει τα μοντέλα Jeep με το σύστημα e-Hybrid να μπορούν να κινούνται 100% ηλεκτρικά, αμιγώς με το θερμικό κινητήρα ή και υβριδικά με συνδυασμό του ηλεκτρικού και του θερμικού μηχανικού συνόλου. Για τη βέλτιστη διαχείριση της ισχύος των δύο κινητήρων σχεδιάστηκε ένα νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη υγρού τύπου 7 σχέσεων.

Συμπαγές και ελαφρύ ηλεκτρικό σύστημα

Η σημαντική καινοτομία του e-Hybrid δεν είναι ότι προσφέρει ένα τύπου Mild Hybrid σύστημα με δυνατότητα κίνησης αμιγώς ηλεκτρικά, αλλά ότι το καταφέρνει με ένα σύστημα τάσης 48V, κάτι που για πρώτη φορά είναι διαθέσιμο στην αγορά. Η μπαταρία των 13,5 κιλών και όγκου 11 λίτρων του υβριδικού συστήματος έχει χωρητικότητα 0,8 kWh και βρίσκεται τοποθετημένη στο πάτωμα του αυτοκινήτου ανάμεσα από τα μπροστινά καθίσματα. Στο σύνολο του το υβριδικό σύστημα έχει βάρος 35 κιλών.

Έξυπνο σύστημα ανάκτησης ενέργειας

Η αποδοτικότητα του e-Hybrid σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στο έξυπνο σύστημα πέδησης/ανάκτησης της ενέργειας. Ανάλογα με τις συνθήκες, κατά την επιβράδυνση του αυτοκινήτου το σύστημα μετατρέπει μεγάλο ποσοστό της ενέργειας σε ηλεκτρική που φορτίζει την μπαταρία. Την ίδια στιγμή, εφόσον το σύστημα κρίνει πως οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες, ο ηλεκτροκινητήρας BSG επίσης μπορεί να φορτίσει τη μπαταρία με τη χρήση του θερμικού κινητήρα. Το έξυπνο σύστημα ανάκτησης της ενέργειας σε συνδυασμό με τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος σημαίνει ότι σε καθημερινές αστικές συνθήκες, τα Jeep e-Hybrid  κινούνται για περίπου το 50% του χρόνου με το θερμικό κινητήρα εκτός λειτουργίας.

Σε ένα σύντομο video η Jeep παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας, αλλά και τα οφέλη του καινοτόμου υβριδικού συστήματος e-Hybrid:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η επαναστατική ανάρτηση της Ferrari Purosangue
Η επαναστατική ανάρτηση της Ferrari Purosangue
Φύλακας άγγελος η τεχνολογία LiDAR της Volvo
Φύλακας άγγελος η τεχνολογία LiDAR της Volvo
Η πατέντα που κάνει το παρκάρισμα παιχνιδάκι
Η πατέντα που κάνει το παρκάρισμα παιχνιδάκι …
Πόσο κοστίζουν τα 100 χιλιόμετρα με υδρογόνο;
Πόσο κοστίζουν τα 100 χιλιόμετρα με υδρογόνο;
Οι BMW και τα MINI γίνονται vegan
Οι BMW και τα MINI γίνονται vegan
Άλλα επίπεδα στριψίματος το Renault Austral
Άλλα επίπεδα στριψίματος το Renault Austral
Το κορεατικό αυτοκίνητο με τη μαγική σφαίρα (+video)
Το κορεατικό αυτοκίνητο με τη μαγική σφαίρα (+video) …
Τι κάνουν με το Shaker τα καινούργια αυτοκίνητα;
Τι κάνουν με το Shaker τα καινούργια αυτοκίνητα; …
«Τσίμπησε» αυτονομία η Porsche Taycan
«Τσίμπησε» αυτονομία η Porsche Taycan
Οι τιμές του Toyota Corolla Cross στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε με δώρα το Skoda Enyaq Coupe iV (+τιμές)
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Νέο Jeep Compass 4xe Business ειδικά για leasing
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Η τιμή στην Ελλάδα του Kia EV6 GT των 585 ίππων
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου Hyundai Ioniq 5 στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του ανανεωμένου Toyota RAV4
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Τιμές και εξοπλισμοί του νέου Nissan X-Trail
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου Nissan Juke 1.6 Hybrid 145 PS
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές όλων των αναβαθμισμένων Dacia
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Νέο Mazda2 Hybrid με τιμή από 18.692 ευρώ
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Πόσο κάνουν τα Tesla των 1.020 ίππων στην Ελλάδα;
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές της αστεράτης νέας Mercedes-Benz GLC
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Get it on Google Play Download on the App Store