Τι είναι και πώς λειτουργεί ένα υβριδικό αυτοκίνητο;

Ο εξηλεκτρισμός των αυτοκινήτων έχει μπει για να τα καλά τον τελευταίο καιρό στην καθημερινότητά μας, αφού πλέον κυκλοφορούν πολλά υβριδικά, ενώ ολοένα αυξάνονται και τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Τα υβριδικά χωρίζονται στα Mild Hybrid, τα Full hybrid και τα Plug-in Hybrid. Εμείς εστιάζουμε στα φουλ υβριδικά και στα υβριδικά με πρίζα, αφού τα ήπια υβριδικά δεν προσφέρουν αμιγώς ηλεκτρική κίνηση.

Τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο;

Ένα συμβατικό όχημα εφοδιάζεται με κινητήρα εσωτερικής καύσης και ένα ηλεκτρικό από έναν ή δύο ηλεκτροκινητήρες (ανάλογα την έκδοση). Το υβριδικό, χρησιμοποιεί και τις δύο μονάδες και παρέχει τη δυνατότητα να κινηθεί μόνο με συμβατικό μοτέρ ή με το ηλεκτρικό ή παράλληλα, εξοικονομώντας ή ανακτώντας ενέργεια. Ως εκ τούτου, η οικονομία και η αποδοτικότητα του καυσίμου είναι μεγαλύτερη και ειδικότερα κατά την οδήγηση στην πόλη.

Πώς λειτουργούν τα δύο μοτέρ;

Κατά την επιτάχυνση από στάση αλλά και εν κινήσει, τα υβριδικά οχήματα χρησιμοποιούν τον ηλεκτροκινητήρα, που αντλεί ενέργεια από την μπαταρία. Με σταθερή ταχύτητα στο ταξίδι, τα υβριδικά κινούνται κυρίως από τη συμβατική μονάδα ισχύος. Όταν γίνεται αυτό, τότε τροφοδοτείται με ενέργεια η γεννήτρια και έτσι φορτίζεται η μπαταρία. Σε μια δυνατή επιτάχυνση, τα δύο μοτέρ συνεργάζονται για να δώσουν στους τροχούς τη μέγιστη ισχύ. Όταν πατάμε φρένο ή σηκώνουμε το πόδι μας από το πεντάλ του γκαζιού, τότε ενεργοποιείται το σύστημα ανάκτησης ενέργειας. Τα υβριδικά σε αυτή την περίπτωση επιτυγχάνουν δύο πράγματα. Δεν παρέχουν ενέργεια στους τροχούς, αλλά χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για να ανακτήσουν ενέργεια ενώ το όχημα επιβραδύνει. Αυτός ο τρόπος παράγει ηλεκτρισμό, που με τη σειρά του φορτίζει την μπαταρία. Κάθε φορά που πατάμε το πεντάλ του φρένου με πρόθεση την ακινητοποίηση του οχήματος, τα υβριδικά απενεργοποιούν πλήρως τον κινητήρα καύσης, αλλά και τον ηλεκτροκινητήρα. Η ισχύς της μπαταρίας από εκεί και πέρα, φροντίζει για τη λειτουργία των υπόλοιπων συστημάτων, όπως πχ. ραδιόφωνο, φωτισμός κ.α.

Τι είναι το αμιγώς υβριδικό και τι το plug-in υβριδικό αυτοκίνητο;

Έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους, αλλά μία σημαντική διαφορά. Το Full Hybrid δεν έχει υποδοχή για τη φόρτιση της μπαταρίας, η οποία είναι αυτοφορτιζόμενη. Το plug-in υβριδικό στην επιλογή EV λειτουργεί όπως ακριβώς το αμιγώς ηλεκτρικό, αλλά η μπαταρία έχει σαφώς μεγαλύτερη χωρητικότητα (από το υβριδικό) και χρειάζεται φόρτιση από εξωτερική πηγή, δηλαδή από έναν φορτιστή. Έτσι, αυξάνεται η αυτονομία του οχήματος, με μόνο τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, στα περίπου 50 χιλιόμετρα (εξαρτάται το μοντέλο). Όταν αδειάσει η μπαταρία και δεν φορτιστεί, τότε λειτουργεία σαν ένα Full Hybrid.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του υβριδικού αυτοκινήτου;

Καταρχήν καταναλώνει λιγότερο καύσιμο και εκπέμπει λιγότερους ρύπους σε σχέση με τα συμβατικά. Όταν σταματάει (π.χ. στο φανάρι), τότε ο κινητήρας σβήνει και κατά την εκκίνηση αναλαμβάνει ο ηλεκτροκινητήρας. Λόγω του γεγονότος πως το ηλεκτρικό μοτέρ στηρίζει το συμβατικό, χρησιμοποιείται λιγότερη ποσότητα βενζίνης ή πετρελαίου, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους. Προκειμένου από εκεί και πέρα να υπάρχει η δυνατότητα απόκτησης ενός ηλεκτρικού οχήματος, οι κυβερνήσεις προσφέρουν μια σειρά από οφέλη, ανάλογα με τις εκπομπές CO2. Στη χώρα μας, τα υβριδικά που εκπέμπουν CO2 έως 50 γρ./χλμ., έχουν έκπτωση κατά 75% επί του τέλους ταξινόμησης. Αυτά τα υβριδικά με μεγαλύτερες εκπομπές CO2, λαμβάνουν έκπτωση 50% επί του τέλος ταξινόμησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το «X-in-1» ηλεκτροκίνητο μέλλον της Nissan
Το «X-in-1» ηλεκτροκίνητο μέλλον της Nissan
Επένδυση δις της Mercedes στα συστήματα ασφαλείας
Επένδυση δις της Mercedes στα συστήματα ασφαλείας …
VW: Από τους TSI και TDI στους ηλεκτροκινητήρες
VW: Από τους TSI και TDI στους ηλεκτροκινητήρες
Νέες μπαταρίες στη Ford Mustang Mach-E
Νέες μπαταρίες στη Ford Mustang Mach-E
«Πούπουλο» οι ανθρακονημάτινες ζάντες της Ford
«Πούπουλο» οι ανθρακονημάτινες ζάντες της Ford …
Τέλος η αντιστρεπτική δοκός στο Renault Austral
Τέλος η αντιστρεπτική δοκός στο Renault Austral
Απίστευτη πατέντα της Ferrari για προωθητήρες jet!
Απίστευτη πατέντα της Ferrari για προωθητήρες jet! …
Οι ηλεκτρικές BMW δεν αναβαθμίζονται στο κρύο
Οι ηλεκτρικές BMW δεν αναβαθμίζονται στο κρύο …
Επίσημα στο δρόμο οι αυτόνομες Mercedes
Επίσημα στο δρόμο οι αυτόνομες Mercedes
Εξοπλισμοί, επιδόσεις και τιμές του Renault Austral
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Renault Austral με έκπτωση έως 2.200 ευρώ (+τιμές)
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Τέλος οι φθηνές εκδόσεις στα περισσότερα Dacia
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Τιμές και εξοπλισμοί των νέων Dacia Extreme
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ακριβό το πρώτο ηλεκτρικό MINI Cooper Cabrio SE
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των νέων BMW M3 CS, X5 και X6
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Διαθέσιμο το Ford Puma σε πιο χαμηλή τιμή
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Όλες οι τιμές του νέου Toyota Corolla Sedan
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των νέων Volvo XC40 και C40 Recharge
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το νέο DS 7. Δείτε τις τιμές του
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Oι τιμές του χαμηλής κατανάλωσης Mazda CX-60 Diesel
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Get it on Google Play Download on the App Store