Το λάστιχο που αντέχει 500.000 χιλιόμετρα! (+video)

Μια τεχνολογία που ενδέχεται να βάλει τέλος στις αλλαγές ελαστικών και λουκέτα σε πολλά βουλκανιζατέρ εξελίσσει η Goodyear, όπου με το πρωτότυπο λάστιχο Eagle GO υπόσχεται διαδρομές δίχως παραχωρήσεις στην άνεση και την ασφάλεια, για 500.000 χλμ.!

Το επαναστατικό αυτό ελαστικό έκανε ντεμπούτο στο πρωτότυπο Citroen Oli (όπου εμφανίστηκε πρώτη φορά και το νέο σήμα της γαλλικής εταιρίας), σε διάσταση 235/55/R20, με σκοπό την προώθηση των βιώσιμων υλικών και την «απο-πετρελαιοποίηση» στη σύσταση της γόμας. Το πέλμα του Eagle GO αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από βιώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά, όπως έλαια ηλίανθου, ρητίνες πεύκου, φυσικό καουτσούκ και πυρίτιο που αποτελεί προϊόν επεξεργασίας από τέφρα φλοιού ρυζιού. Το φυσικό καουτσούκ (από το δέντρο Hevea brasiliensis) αντικαθιστά το τεχνητό με βάση το πετρέλαιο, ενώ το πυρίτιο από τη στάχτη φλοιού ρυζιού μειώνει τα απόβλητα που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ.

To πέλμα στο Eagle GO φτάνει τα 11 χλστ. βάθους, συμβάλλοντας στα απίστευτα νούμερα αντοχής που ανακοινώνουν οι Αμερικανοί. Σύμφωνα με τη Goodyear, το πέλμα μπορεί να ανανεωθεί δυο φορές κατά τον κύκλο ζωής του ελαστικού (σαν παραλλαγή της γνωστής αναγόμωσης, αλλά εργοστασιακού και πιστοποιημένου επιπέδου), ανεβάζοντας τη μακροζωία του στις 500.000 χλμ.! Βασικό ρόλο σε αυτό, πέρα από το βιώσιμο σκελετό, διαδραματίζει το γεγονός πως ελαστικό και ζάντα αποτελούν σε μεγάλο μέρος του τροχού ενιαίο κομμάτι. Εξίσου μεγάλη και η συμμετοχή της τεχνολογίας Goodyear SightLine, που χρησιμοποιεί αισθητήρες για να παρακολουθεί την κατάσταση του ελαστικού και τις επί μέρους ιδιότητές του.

Η εξέταση της υγείας του ελαστικού είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον προσδιορισμό του εάν ή πότε μπορεί να ανανεωθεί, αυξάνοντας έτσι την αποδοτικότητα και τη διάρκεια ζωής του. Η Goodyear, εξάλλου, έχει ανακοινώσει πως μέχρι το 2027 θέλει να προσφέρει την τεχνολογία SightLine σε όλα της τα προϊόντα, οπότε τουλάχιστον μια από τις εφαρμογές του πρωτοτύπου Eagle GO θα βρει το δρόμο προς την παραγωγή. Τώρα εάν θα υλοποιηθεί και η υπόσχεση για διάρκεια ζωής 500.000 χλμ., μένει να φανεί.

Get it on Google Play Download on the App Store