Το νέο Volvo EX30 έχει τα… μάτια του 14!

Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό SUV, Volvo EX30 θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 7 Ιουνίου, ενώ την ίδια μέρα θα ανοίξουν οι παραγγελίες του και στην Ελλάδα. Είναι το πιο μικρό από ποτέ SUV της σουηδικής φίρμας, ωστόσο θέτει παραδοσιακά υψηλά στάνταρ και στο βαρυσήμαντο τομέα της ασφάλειας.

Ανιχνεύει τους ποδηλάτες

Το νέο Volvo EX30 είναι ένα αυτοκίνητο που θα προσέχει τον οδηγό του, όπως και όλους τους άλλους στο περίπλοκο αστικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, στους γεμάτους κίνηση δρόμους της πόλης, μία πόρτα αυτοκινήτου που ανοίγει κατά λάθος στην πορεία ενός ποδηλάτη ευθύνεται για έναν σημαντικό αριθμό ατυχημάτων. Αυτά τα συμβάντα αποκαλούνται «ατυχήματα πόρτας» («dooring accidents») και σε ορισμένες πόλεις αντιπροσωπεύουν το 1/5 όλων των ατυχημάτων με δίκυκλο.

Προκειμένου να βοηθήσει στη μείωση αυτών των περιστατικών, το νέο Volvo EX30 εξοπλίζεται με Door Opening Alert. Το σύστημα προειδοποιήσει τον οδηγό μέσω οπτικών και ακουστικών ενδείξεων, όποτε ετοιμάζεται να ανοίξει μια πόρτα μπροστά σε έναν διερχόμενο δικυκλιστή ή άλλο χρήστη του δρόμου.

Πλαίσιο «βράχος»

Ως το πιο μικρό SUV στην ιστορία της Volvo, το νέο EX30 είναι τόσο ασφαλές όσο θα περιμένατε από ένα αυτοκίνητο Volvo. Βασισμένο στη μοναδική τεχνογνωσία της Volvo στην ασφάλεια και στην έρευνα για ατυχήματα σε πραγματικές συνθήκες, το EX30 σχεδιάστηκε για να βοηθά στην προστασία του οδηγού και των επιβατών του σε περίπτωση μίας σύγκρουσης. Το πετυχαίνει με συστήματα συγκράτησης προηγμένης τεχνολογίας, καθώς και με την κορυφαία δομική σχεδίασή του, μέσω ενίσχυσης στον κλωβό ασφαλείας, σε όλες τις κολόνες, καθώς και στην οροφή.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η Volvo έχει εστιάσει ιδιαίτερα και στην ενσωμάτωση της μπαταρίας. Το πλαίσιο και ο κλωβός ασφαλείας είναι φτιαγμένα από διάφορους τύπους χάλυβα υψηλής αντοχής που αντισταθμίζουν με αποτελεσματικό τρόπο την επίπτωση μίας πιθανής σύγκρουσης. Το EX30 περιλαμβάνει επίσης έναν αερόσακο στην εσωτερική πλευρά του καθίσματος του οδηγού.

To Volvo EX30 προσέχει τον οδηγό του

Μέσα στο EX30, υπάρχει στάνταρ ένα νέο προηγμένο σύστημα προειδοποίησης οδηγού, το οποίο τον προσέχει, όταν δεν είναι στα καλύτερά του. Μαζί με την ανίχνευση χεριών στο τιμόνι, το αυτοκίνητο διαθέτει επίσης έναν ειδικό αισθητήρα που εκτελεί ισχυρούς αλγόριθμους. Βρίσκεται πίσω από το τιμόνι και ανιχνεύει κινήσεις των ματιών και του προσώπου περίπου 13 φορές το δευτερόλεπτο. Με αυτόν τον τρόπο, το EX30 είναι σε θέση να κατανοήσει εάν ο οδηγός του είναι αφηρημένος, νυσταγμένος ή απρόσεκτος, ακόμη και αν δεν το έχει καταλάβει.

Get it on Google Play Download on the App Store