Το νέο Volvo EX90 θα «φορτίζει» μέχρι και το σπίτι

Πολλοί από εμάς νοιαζόμαστε για το περιβάλλον ανακυκλώνοντας τα υλικά που μπορούμε, μαγειρεύοντας με τρόπο που μειώνει την απόρριψη τροφών ή οδηγώντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη χρήση ενέργειας με έναν πιο βιώσιμο τρόπο, είναι δύσκολο να ξέρει κανείς πώς μπορεί να αυξήσει το ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ως τμήμα της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί. Καθώς η κοινωνία αυξάνει την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, με τα αυτοκίνητα να παίζουν σημαντικό ρόλο στην «πράσινη» μετάβαση, η αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρισμό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική επιβάρυνση του δικτύου.

Η Volvo πιστεύει ότι με τη δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να είναι σε θέση να συνεισφέρουν στη μείωση αυτής της επιβάρυνσης όταν φορτίζουν, σχηματίζοντας ένα εικονικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας μαζί με άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η λειτουργία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην κάλυψη των οικιακών σας ενεργειακών αναγκών, με το αυτοκίνητο, όταν δεν είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο, να μετατρέπεται σε μία μπαταρία με τροχούς που παρέχει ενέργεια στη ζωή σας εν κινήσει, για το μαγείρεμα, τα εργαλεία ή το ηχοσύστημά σας.

 Το πρώτο αυτοκίνητο Volvo με δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης

Το επερχόμενο, αμιγώς ηλεκτρικό Volvo EX90, που θα αποκαλυφθεί στις 9 Νοεμβρίου, θα είναι το πρώτο αυτοκίνητο της Volvo με προεγκατάσταση για Δυνατότητα Αμφίδρομης Φόρτισης. Διαθέσιμη αρχικά σε επιλεγμένες αγορές, η λειτουργία έχει τη δυνατότητα να σας βοηθήσει να κάνετε τη χρήση ενέργειας πιο φθηνή, αποτελεσματική και βιώσιμη. Σε συνδυασμό με τις δυνατότητες έξυπνης φόρτισης που έρχονται στην εφαρμογή Volvo Cars για smartphone, το Volvo EX90 θα σας επιτρέπει να φορτίζετε το αυτοκίνητό σας όταν η ζήτηση από το δίκτυο και οι τιμές είναι χαμηλά – συνήθως αυτό συμβαίνει όταν το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών στο μίγμα ενέργειας είναι αυξημένο – και να αποθηκεύετε αυτή την ενέργεια για να τη χρησιμοποιήσετε αργότερα.

Εκτός από τη δυνατότητα φόρτισης οικιακών ή άλλων συσκευών, το αυτοκίνητό σας θα έχει τελικά την ικανότητα να προσφέρει ένα χέρι βοηθείας, παρέχοντας ένα ποσοστό από τη φόρτισή του σε άλλα συμβατά Volvo. Από την άλλη πλευρά, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως ξεμείνετε από ενέργεια, αφού μπορείτε επίσης να λάβετε βοήθεια από άλλα αυτοκίνητα Volvo. Όπου διατεθεί, ολόκληρη η διαδικασία φόρτισης θα είναι αυτόματη και διαχειρίσιμη στο σύνολο της από τη λειτουργία έξυπνης φόρτισης στην εφαρμογή Volvo Cars. Ο σχετικός αλγόριθμος διασφαλίζει επίσης ότι η φόρτιση και η αποφόρτιση της μπαταρίας θα υπόκειται σε συγκεκριμένους περιορισμούς, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος φθοράς της μπαταρίας, που μπορεί να αποφευχθεί.

Υποστήριξη του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας

Ανάλογα με τους κανόνες που ισχύουν σε κάθε αγορά ενέργειας, η δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στους πελάτες να υποστηρίζουν το δίκτυο με διαφορετικούς τρόπους. Αυτοί θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αποθήκευση περισσότερης ενέργειας στη διάρκεια των ωρών που υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την πώλησή της πίσω στο δίκτυο, κατά τις ώρες αιχμής που η ζήτηση είναι αυξημένη. Εάν περισσότερα αυτοκίνητα έχουν αυτή τη λειτουργία στο μέλλον, το δίκτυο θα μπορούσε να εξισορροπείται πιο συχνά. Αυτό θα αύξανε τη συνολική βιωσιμότητα του δικτύου, μειώνοντας την πιθανή σπατάλη ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά τις ώρες που η παραγωγή υπερβαίνει την ζήτηση.

Φανταστείτε το εξής σενάριο: Επιστρέφετε σπίτι από τη δουλειά με μεγάλο περίσσευμα ενέργειας στην μπαταρία, η οποία νωρίτερα είχε φορτιστεί με πιο φθηνή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Στη διάρκεια του απογεύματος, το αυτοκίνητό σας μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο, παρέχοντας ενέργεια την ώρα που οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλότερες. Καθώς σε γενικές γραμμές η ενέργεια είναι φθηνότερη όταν κλιματικά ουδέτερες πήγες συνεισφέρουν περισσότερο στην παροχή της, αυτή η μεταφορά ενέργειας μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα από το λογαριασμό του ηλεκτρικού σας προσφέροντας συγχρόνως πιο καθαρή ενέργεια στο δίκτυο.

Παρακολουθείστε παρακάτω και το βίντεο:

Get it on Google Play Download on the App Store