Υπερσύγχρονο σύστημα iDrive 8 από τη BMW

Η BMW παρουσιάζει τη νέα εκδοχή του συστήματος, που άλλαξε τα δεδομένα στο infotainment των αυτοκινήτων, πίσω στο 2002. Τότε που η Σειρά 7 E65 σύστησε στον κόσμο το iDrive.

Είκοσι χρόνια και 7 γενιές του συστήματος πολυμέσων αργότερα, το iDrive 8 εμφανίζεται πιο σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο από ποτέ. Με βάση το λειτουργικό BMW Operating System 8, το iDrive 8 προσφέρει αναβαθμισμένα γραφικά, διαδραστικές δυνατότητες, φωνητικές εντολές και όλες τις λειτουργίες συνδεσιμότητας που περιμένει κανείς από ένα σύγχρονο αυτοκίνητο. Ο οδηγός ελέγχει τα πάντα μέσω δυο οθονών, μία 12,3 ιντσών για το ψηφιακό καντράν και μία 14,9 για το σύστημα πολυμέσων, που ενώνονται σε μια κοινή διάταξη, κυρτής εκτέλεσης. Αμφότερες κλίνουν προς τη μεριά του οδηγού, προσφέροντας καλύτερη ορατότητα και εκμηδενίζοντας τη θαμπάδα λόγω ήλιου.

Η εμφάνιση τόσο του πίνακα οργάνων όσο και της μεγάλης οθόνης των 14,9 ιντσών, είναι πλήρως ρυθμιζόμενη και παρέχει μια σειρά από διαφορετικά layouts, αναλόγως διάθεσης οδηγού ή προγράμματος λειτουργίας του αυτοκινήτου. Οι βασικές επιλογές είναι τρεις: Drive, Focus και Gallery, με την πρώτη να δίνει έμφαση στα στοιχεία οδήγησης (κατανάλωση, ταχύτητα κλπ), τη δεύτερη να επικεντρώνεται στα επιμέρους χαρακτηριστικά της διαδρομής και την Gallery να αποτελεί τη χαρά των gadgets. Το Intelligent Personal Assistant έχει εξελιγμένες δυνατότητες, προσφέροντας στους επιβάτες τη δυνατότητα να το «βαφτίζουν», χρησιμοποιώντας το αναλόγως. Αντί, δηλαδή, να λέει κάποιος «Hey, BMW» πριν κάθε εντολή, βάζει το όνομα της αρεσκείας του («Hey, Chris» για παράδειγμα).

Πέραν της εξατομίκευσης των εντολών, το Personal Assistant χαρακτηρίζεται και από νέα απεικόνιση, που το εμφανίζει ως φούσκες, με διαφορετικά σχήματα και φωτεινότητα. Διάταξη που, σύμφωνα με τη BMW, «δημιουργεί το αίσθημα της εμπιστοσύνης  και εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα».

Επίσης παρόν το BMW ID, που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας και αποθήκευσης ατομικών προφίλ διαφορετικών οδηγών. Μάλιστα ασφαλίζονται και μέσω κωδικού PIN, για ενίσχυση της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων. Το Learning Navigation είναι μια ακόμα καινοτομία, όντας ουσιαστικά ένα real time σύστημα πλοήγησης που μαθαίνει τις συνήθειες του οδηγού και «προβλέπει» την καλύτερη διαδρομή. Λόγου χάρη, με το που ξεκλειδώσει το αυτοκίνητο για πρώτη φορά το πρωί, υποθέτει πως η διαδρομή αφορά την εργασία και υπολογίζει αυτόματα την ταχύτερη δυνατή. Επίσης, κλείδωμα-ξεκλείδωμα μπορεί να γίνεται χωρίς την παραμικρή ενέργεια από πλευράς οδηγού, μέσω εφαρμογής smartphone.

Το iDrive 8 κάνει πρεμιέρα στο νέο iX και θα το δούμε επίσης στο επερχόμενο i4, ενώ σταδιακά θα πάρει θέση σε ολόκληρη την γκάμα της BMW.

Get it on Google Play Download on the App Store