Γνωρίζετε τι ισχύει για την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων;

Κάθε όχημα, ανεξαρτήτως τύπου και κατηγορίας, είναι υποχρεωμένο να έχει Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων (Κ.Ε.Κ), η οποία βέβαια πρέπει να ανανεώνεται και να μην ξεχνιέται γιατί υπάρχουν και τα πρόστιμα.

Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων υποχρεούνται να έχουν όλα τα οχήματα, 1 χρόνο από την πρώτη ημέρα κυκλοφορία τους. Κατόπιν η ανανέωσή της γίνεται κάθε χρόνο για τα Ε.Ι.Χ. και Φ.Ι.Χ έως 3,5 τόνους μεικτό βάρος. Τα ταξί και τα Φ.Ι.Χ άνω των 3,5 τόνων υποχρεούνται να βγάλουν Κ.Ε.Κ. 6 μήνες μετά την αγορά τους ως καινούργια και έκτοτε κάθε 6 μήνες.

Το πρόστιμο της τροχαίας για κυκλοφορία χωρίς ισχύουσα Κ.Ε.Κ. είναι τσουχτερό, αφού κυμαίνεται από 35 έως 200 ευρώ, ανάλογα με τους εκπεμπόμενους ρύπους που θα βεβαιώσει το κινητό κλιμάκιο. Επιπλέον, ακόμα και στην περίπτωση που ισχύει η Κ.Ε.Κ., αλλά δεν επαληθευτούν οι αναγραφόμενες μετρήσεις, τότε ενδέχεται να ακυρωθεί η ισχύουσα Κ.Ε.Κ.

Για την έκδοση της Κ.Ε.Κ. σε κάποιο συνεργείο ή ΚΤΕΟ απαιτείται μόνο η άδεια κυκλοφορίας. Ο χρόνος για τον έλεγχο διαρκεί λίγα μόλις λεπτά, ενώ το κόστος κυμαίνεται γύρω στα 10 ευρώ.

Να σημειωθεί, ότι ο έλεγχος ΚΤΕΟ που γίνεται για τα Ι.Χ. επιβατικά στα 4 χρόνια ακριβώς από την ημερομηνία έκδοσης της 1ης αδείας και έκτοτε κάθε 2 χρόνια, περιλαμβάνει και την έκδοση της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς να ελέγξετε εάν το μεταχειρισμένο έχει γυρισμένα χιλιόμετρα

Γιατί πρέπει να αλλάζω τα ελαστικά εμπρός – πίσω;

Φρένα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Get it on Google Play Download on the App Store